tisdag 21 november 2006

Bara RS röstade nej till högerstyret

Rättvisepartiet Socialisternas (RS) nyvalda ledamöter Lina Thörnblom och Mattias Bernhardsson gjorde sin debut på Haninges kommunfullmäktigemöte 20 november.

Skillnaderna mellan RS ledamöter och övriga partiers blev genast uppenbara. Elevkampanjens ordförande Lina Thörnblom drog med sina 19 år ner medelåldern en aning, men främst utmärkte sig RS politiskt.
– De borgerliga partiernas plattform för Haninge visar på ett klart och tydligt sätt att den nya majoriteten tänker fortsätta driva den tidigare majoritetens högerpolitik. Fast ett steg längre. Den röda tråden i programmet är segregering och ojämlikhet. Detta gäller till exempel vårdnadsbidraget som är en kvinnofälla..., öppnade Mattias Bernhardsson när han plötsligt avbröts.
– Kom till sak, det är inte den borgerliga plattformen som ska debatteras, sa ordföranden irriterat och slog med sin klubba.

– I så fall går jag direkt till mitt yrkande, fortsatte Mattias: Jag yrkar avslag på samtliga förlslag till hel- och deltidsengagerade politiker, då de utgör ett hot mot gemensam välfärd, ett hot mot skolan, mot jämställdheten och alla lågavlönade.
Detta möttes med spontana applåder från läktaren och förslagen ställdes mot varandra. Enbart RS röstade mot den borgerliga kommunledningen, till och med vänsterpartiet röstade för borgarna.
Lina Thörnblom yrkade för att bevilja kultur- och fritidsnämnden mer pengar till Parkleken i Jordbro, medan alla andra partier röstade för kommunstyrelsens avslag.
Mattias Bernhardsson yrkade att Vänortsrapporten 2005 – då politiker reser till exempelvis Italien – skulle återremmitteras och krävde att den skulle innehålla en utförlig utvärdering av utbytet, samt en ekonomisk redogörelse över kommunens utgifter som resor, boende, uppehälle och representation. Som väntat röstades även detta ner då politiker inte gärna öppet vill stå för sina kostsamma utsvävningar.
RS var också det enda parti som lade fram interpellationer och frågor inför nästa sammanträde; behovet av taklyftar på de äldreboenden där de saknas, Jordbromalmsskolans framtid och resursbehov, bättre belysning i Jordbro, ny fotbollsplan till Brandbergens IF sedan deras förra asfalterats över av fastighetsägaren och kravet om minimilön på 18 000 kronor med en lönetrappa upp till minst 22 000 kronor.

De två invalda sverigedemokraterna (sd) gjorde däremot inte mycket väsen av sig. Enda gångerna de utmärkte sig var när deras röstningsfjärrkontroll krånglade och när det var deras tur att gå fram och lägga sitt röstkort i valurnan. Då utbröt protester från läktaren och två tjejer blev utkastade efter att ha gått till attack mot sd med rop om ”stick härifrån, nassesvin”, ”är det det här ni kallar demokrati?” och ”vad tror ni att ni ska åstadkomma”.

Lina Westerlund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.