torsdag 14 december 2006

Sanera Fredriks yrkesgymnasium!

För två veckor sedan skrev Offensiv om Fredriks gymnasium med yrkesteknisk inriktning i Haninge. Enligt en undersökning av Tornberget, som är det kommunala bolag som äger byggnaden, finns det asbest i golvet i matsalen.

Den del av skolan där matsal, elevhall och administrativ del finns, har inte renoverats sedan den byggdes 1962. Elevhallen har samma sorts golv, vilket troligen innebär att det även finns asbest där.
Asbest är otroligt skadligt och ligger bakom flera fall av lungsäckscancer i Sverige. Denna sjukdom är obotlig och leder till döden efter några månader. Asbest användes tidigare som brandskyddande material, men i Sverige förbjöds det helt 1976.

Magnus Holstensson sitter i elevrådet på Fredriks gymnasium. Han var en av de som uppdagade undersökningen.

Hur är situationen på skolan?
– Det är dålig belysning i klassrummen och dålig ventilation, vilket såklart påverkar prestationen. I ett klassrum så har de lagt takplattor som täcker ventilationen, nu har man tagit bort en platta så att det i stället är ett hål. Det är inte så många som vet om att det är asbest i golven, inte bland lärarna heller.
Hur upptäcktes detta?
– Vi har lektioner i miljö och säkerhet och då upptäckte vi att det inte var speciellt säkert här. Vi ringde brandförsvaret och kollade om vårt brandlarm fungerade och Tornberget och kollade om de hade gjort någon utredning på skolan.

Vilka åtgärder har vidtagits?
– Inget har gjorts utom att det sägs att brandlarmet har fixats, men vi vet inte om det fungerar eftersom vi inte haft någon brandövning. Det finns ingen lag som säger att man måste sanera asbest, det enda som sagts är att så länge man inte petar i det så är det ingen fara. Men det går 400 elever varje dag på det här golvet.
Undertecknad och Magnus försökte prata med lärarnas skyddsombud på skolan för att se vad han ville göra åt situationen. Men han hänvisade bara till att rektorn förbjudit alla andra att yttra sig i frågan.
Anledningen till att man inte vill uppmärksamma asbestrapporten, är att det är dyrt att renovera. Men det ursäktar inte att man utsätter personal och elever för en hälsorisk.
Rättvisepartiet Socialisterna kräver att hela Fredriks gymnasium renoveras. Man har rustat upp Fredrika Bremers gymnasium, där de teoretiska programmen håller till. Alla måste ha samma chans till bra utbildning och bra lokaler.

Lina Thörnblom
kommunfullmäktigeledamot för RS i HaningeInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.