torsdag 18 oktober 2007

Sanera Industrigymnasiet

Artikel ur Offensiv

Haninge kommunfullmäktige: RS kämpar för skola och arbetsmiljö
Rättvisepartiet Socialisternas (RS) interpellation om arbetsmiljön på Fredriks Industrigymnasium har skjutits upp till novembersammanträdet, då Kommunalrådet Tommy Lundin (fp) helt enkelt inte dök upp till debatten.


Ständiga vattenläckor, svag belysning och dålig ventilation är vardag för elever och personal på gymnasiet för bland annat bygg-, industri- och fordonsutbildning i Haninge.
– Man har svårt att koncentrera sig när luften inte känns så bra, säger Jurki, som är elev på Fredrikgymnasiet.
Materialprover från matsalen visar att det cancerframkallande ämnet asbest finns i plastplattorna på golvet, i dess lim och spackel.
Det finns ingen lag som säger att kommunen måste sanera asbest, däremot får asbesthaltigt material inte damma, vara skadat eller ge ifrån sig asbestfibrer. Högermajoriteten hoppas av den anledningen att asbesten är ”inkapslad”.
– Vi menar på att vattenskadorna – som bevisligen bryter ner olika byggmaterial i skolans fasad – innebär att asbesten kanske inte är så inkapslad som högern vill tro. Detta måste undersökas!, säger Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.
Vd:n för det kommunala fastighetsbolaget Tornberget har själv sagt att han inte kan garantera att asbesten inte läcker ut.
Men det finns även andra områden: I ett utrymme som eleverna kallar smedjan finns det en ugn där eleverna värmebehandlar olika material. Under locket kan man se allt ludd som ligger och tätar.
– Det är asbest som ligger löst i tussar, säger eleven Tim Strömberg.
Ingen har heller sagt åt eleverna att man ska skydda sig på något sätt – de utför arbetsuppgifterna helt utan skyddsutrustning.
Kommunalrådet Tommy Lundin (fp) – som inte dök upp till debatten – har åtminstone lämnat in ett skriftligt svar på Rättvisepartiet Socialisternas interpellation. Där argumenterar han för att en renovering inte kan göras förrän den nya gymnasiereformen är klar.
– Med andra ord hoppas högeralliansen på att om dagens gymnasieelever på de yrkesförberedande linjerna kan omvandlas till lågavlönade lärlingar ute på arbetsplatserna, då slipper de lata borgarna sanera Fredrik utan lägger ner det istället, konstaterar Mattias Bernhardsson.
– Om så är fallet kommer de att få det hett om öronen. Hotar de med nedläggning så hotar vi med skolstrejk, varnar Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeleda-mot Lina Thörnblom, som också är ordförande för Elevkampanjen.

RS i Haninge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.