torsdag 20 december 2007

Kampen räddade 100 lärarjobb


Rättvisepartiet Socialisterna mobiliserade bred kampanj med elever, föräldrar och lärare som hade effekt: 54 miljoner skjöts till nämndens budget och minst 100 tjänster räddades

För haningeborna blev 2007 ett nödens år med högeralliansen vid rodret. Med en dåres envishet har högern attackerat skolor, omsorg och kommunanställda, trots ett budgetöverskott uppemot 100 miljoner kronor. Men 2007 blev tillika turbulent när de stötte på hårt motstånd. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) samlade till och deltog på demonstrationer vid fem av årets åtta fullmäktigesammanträden.

Räddade lärarjobb
I början av året kom bomben: 60 miljoner kronor och 240 tjänster skulle skäras bort från skolor och förskolor. Socialdemokraterna och vänsterpartiet svek tidigt skolkampen genom en överenskommelse med högern.
Skolstrejken som RS och Elevkampanjen tog initiativ till hade effekt och kommunledningen tvingades att backa. 54 miljoner skjöts till nämndens budget. Minst 100 tjänster räddades.
En av RS stora frågor i valet var att stoppa nedläggningen av Jordbromalmsskolan. Både s och högeralliansens partier tvingades till reträtt på grund av rädslan för nya skolstrejker.

Strid för arbetsmiljö
Av alla de interpellationsdebatter som RS har plågat kommunledningen med, har de om arbetsmiljöfrågorna varit de hårdaste.
Efter flera arbetsplatsbesök på Handens äldreboende – där personalen har kämpat i flera år mot tunga lyft – tog RS tag i frågan. Efter hot om åtgärder från Arbetsmiljöverket började kommunledningen hicka; 4 nya taklyftar har installerats och de resterande 12 är utlovade.
Den andra stora arbetsmiljöfrågan som RS har tagit strid för, är behovet av att helrenovera industrigymnasiet Fredrik, där livsfarlig asbest och vattenskador tillhör vardagen.
På novembersammanträdet drev högern linjen att ”asbesten är inkapslad och ofarlig”. RS visade emellertid på hur vattenskadorna bryter sönder golv och väggar och att det måste undersökas hur väl ”inkapslad” asbesten kan vara. Att ”vänta och se tills den nya gymnasiereformen kommer” blev högerns förtäckta nedläggningshot.
Vi klargjorde att vi inte skulle tveka att agitera för skolstrejk och om inte kommunledningen kontaktar Arbetsmiljöverket så gör RS det. De pampar som fortfarande inte har kunnat glömma förnedringen från taklyftsdebatten såg rött. Allt ryande om ”lag och ordning” gäller tydligen inte dem själva.
(Uppdatering: Den borgerliga majoriteten har tagit in vår fråga i sin budget: Ett nytt yrkesgymnsium ska byggas!)

RS ensam opposition
Högerstyret struntar också i folkomröstningar när de vill omvandla kommunalägda Haninge Bostäders lägenheter till bostadsrätter och de har redan sålt ut kommunhuset. RS röstade emot allt detta, medan vänsterpartiet röstade för en privatisering av kommunhuset.
På det senaste sammanträdet, i december, var RS återigen det enda partiet som röstade emot den nya policyn för utförsäljningar.

RS visade för tre år sen, genom att stoppa skollunchavgiften, att det finns sätt att slå tillbaka underifrån, stoppa nedskärningar och kräva upprustning genom kamp.
Under året som har gått har vi visat att oppositionen stavas RS. I de flesta klassfrågor har vi stått som ensamt parti tillsammans med grupper ute i kamp mot de andra partierna. Vare sig vi har krävt sänkning av politikernas löner med 55 procent eller en minimilön på 18 000 kronor för kommunens anställda, så lyser övriga politiska alternativ för arbetare med sin frånvaro.
Vi går inte in i kommunfullmäktigesalen för att lyssna. Vi är där för att slåss och vi fortsätter kampen för rättvisa in i år 2008.

Mattias Bernhardsson
Lina Thörnblom

Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamöter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.