onsdag 26 maj 2021

Nya protestdagar mot marknadshyra 3-5 juni

Den 18 april samlades det till 155 torgprotester mot marknadshyra i hela landet varav 5 här i Haninge.  

Protester i hela landet • Manifestation i Brandbergen lördag 5 juni


av Robert Bielecki
// Artikel i Offensiv
- - -

Kampanjen Nej till marknadshyra växer, och frågan blir allt mer uppmärksammad av riksmedia. Med folkremiss och nya protester hoppas kampanjen i Stockholm kunna skapa än mer press på regeringen att skrota förslaget om fri hyressättning (marknadshyra), vars utredning ska presenteras nästa vecka.

Men när kampanjen Nej till marknadshyra försöker reda ut vilken dag som utredningen egentligen presenteras blir det locket på. Ingen från Justitiedepartementet vill svara på om det blir den 31 maj (som DN hävdar) eller den 4 juni, som de tidigare har angett.

Men de protester som har planerats i Stockholm till den 4 juni kl 16.00 på Sergels torg kommer ändå att bli av, liksom de lokala protesterna runtom i regionen dagen efter. Vi hoppas att restriktionerna lättar som det har aviserats till den 4 juni och att vi kan vara åtminstone 100 deltagare, som föreslås bli maxgränsen för demonstrationer.

Den 3-5 juni är det på olika sätt och former protester runt om i hela landet som ett omedelbart svar på utredningens resultat.
På det senaste samordningsmötet för Nej till marknadshyra i Stockholm föreslogs det även att ta fram en ”folkets remiss” som ett svar på den remisstid som är från dess att utredningen presenteras och tre månader framåt.
Det sammanfaller påpassligt nog ungefär med riksdagens öppnande i början av september. Därmed är det allra troligast att det kallas till nya, stora protester med anledning av det.

Att pressen växer är det ingen tvekan om. Till och med Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder har nu uppmanat Vänsterpartiet att göra verklighet av sitt hot om att fälla S-regeringen om förslaget föreslås bli verklighet.
Det hade troligtvis inte hänt om det inte vore för den enorma opinion som kampanjen Nej till marknadshyra har lyckats skapa och bygga upp runtom i hela landet, med höjdpunkten hittills den 18 april med 155 protester i hela landet.
Nu fortsätter vi att bygga, mobilisera, organisera och sprida kampanjen för att nå vårt slutmål: att stoppa marknadshyra. Nästa stormöte för kampanjen på riksplan blir torsdag den 27 maj, samma dag som Offensiv kommer ut.

Framöver behöver rörelser som Nej till marknadshyra kroka arm med andra sociala rörelser mot januariavtalets chockdoktrin och attacker, som kan lägga grunden till en ny, generell rörelse mot all högerpolitik och misären den innebär.■

Protestera mot marknadshyra och chockhyreshöjningar
Lördag 5 juni Brandbergen kl 11
Centrumstråket på Jungfruns gata, söder om Brandbergens centrum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.