lördag 31 juli 2021

Slåtter i Jordbro för levande ängar


50 jordbrobor varav 30 ungdomar deltog i det nya slåtterinitiativet

I helgen organiserade Solängens trädgårdsförening, Tillsammans för Jordbro och kampanjen "Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap" slåtter på Lundaängen i Jordbro. 50 jordbrobor varav 30 ungdomar deltog.


Lite filmklipp från slåttern

Varför är detta viktigt?
Mattias Bernhardsson med dotter
– 98 procent av Sveriges egentliga ängar, med överdådig blomsterprakt, har försvunnit. När gräsmarker klipps med traktor försvinner mängder arter ängsblommor till förmån för bara en handfull ofta invasiva växter – och vilda bin minskar med förödande resultat. Var tredje tugga av all mat vi äter är beroende av bin och deras pollinering, berättar Mattias Bernhardsson, initiativtagare till slåtterinitiativet och aktiv i trädgårdsföreningen (som också startat småskalig biodling) såväl som Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen ”Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap”.
Det var två dagar av dugg, åska och regn. Därför blev bara en mindre del av ängen slagen. Resten slogs med traktor veckan efter. Men alla var nöjda, särskilt ungdomarna som fick pröva på slåtter för första gången. Nästa år kommer slåttern äga rum på en mindre gräsmark brevid odlingslotterna i Jordbro. Om fler anmäler sig kan även vi sikta på att ta oss an den stora Lundaängen igen. 

Rättvisepartiet Socialisterna tog initativ till kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap i början av 2017. Sedan dess har flera skogar och naturområden räddats från exploatering tillsammans med boende, exempelvis i Söderby, på Ornö, Rudan, Norrby och vid Långsjön. I våras organiserades plockning av 2,4 ton miljöavfall i Haninges skogar med 220 deltagande haningebor. 

Lite bilder från helgens slåtter:

Mattias Bernhardsson slipar liar för fullt
Mattias Enroth håller kurs om invasiva arter
Slåtterfika: Rabarber-, hallon- och smultronpaj, sockerkaka, bullar, saft från veckans bärplock, äppelmust, oxkorv, pilsner och snaps
Värmländsk frukost på slåtterdag två: kolbulle med fläsk och lingon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.