onsdag 15 september 2021

"Nu samlar vi in namn mot 12-timmarspassen i Haninge"

Lena Lindberg-Qvickström, undersköterska och aktiv i kampanjen nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg

"12-timmarspassen ska bli den stora valfrågan i kommunvalet 2022" • Uskor och vårdbiträden berättar om namninsamlingen 

Våren 2019 införde Haninge kommun obligatoriska 12-timmarspass på helg på kommunens vård- och omsorgsboenden. Detta ledde till det största personalupproret i Haninges historia; en majoritet av de anställda på kommunens boenden anslöt till kampanjen "Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg" och flera demonstrationer hölls utanför kommunhuset.

Men kampen mot 12-timmarspassen fortsätter. Nu lanseras en digital namninsamling på Skiftet: "Ta bort 12-timmarspassen i Haninges äldreomsorg".
– 12-timmarspassen ska bli den stora valfrågan i kommunvalet 2022. Vi ger oss inte förrän dessa omänskliga pass tas bort. Nu samlar vi in namn mot 12-timmarspassen i Haninge, säger Lena Lindberg-Qvickström, undersköterska och aktiv i kampanjen sen start. 
– Värst är det för de ensamstående mammorna, de hinner inte träffa sina barn alls på helgerna. Politikerna kan själva få prova att jobba både lördag och söndag samt 12 timmarsdagar så får vi se vad de säger, fortsätter Lena.  
Henrik Björk
– Det är rätt tydligt att 12-timmarspassen inte funkar. Det sägs att det är för att det ska finnas fler anställda på avdelningarna under längre tid, men i verkligheten blir det färre anställda på de tider det behövs fler. De flesta, om inte alla, 12-timmarspass är mellan 08.00-20.00 och då kommunen inte ökar personaltätheten betyder det färre anställda mellan 07.00-08.00 då många vill stiga upp samt mellan 20.00-21.00 då många vill gå till sängs, förklarar vårdbiträdet Henrik Björk. 
– Det är förjävligt med 12-timmarspass. Inget bra för de boende som man ska va mån om och personalen är mer sjuka. Man är tillbaka till 70-tals schema, helt galet bara för att det är det billigaste alternativet, säger vårdbiträdet Tina Karlsson. 
– Det är tungt att jobba 12-timmarspass med dementa. Och vården blir lidande när man sliter ut sig på dessa långpass, säger undersköterskan Miraliyeva Gulnara. 

Mattias Bernhardsson 

– Många anställda har bytt jobb eller tvingats i förtidspension för att de inte orkar med 12-timmarspassen, särskilt inte med den usla bemanningen och ständiga nedskärningar. Sen har vi alla extrapass och att nattpersonal tvingas jobba kvällar. Samtidigt blir anställda och skyddsombud utskällda av chefer när de rapporterar om tillbud och incidenter. Haninge kommun bränner ut sina anställda i båda ändar. 12-timmarspassen måste bort, säger Mattias Bernhardsson, arbetsplatsorganisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen "Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg".
I namninsamlingen för kampanjen också fram vad alternativet till långpassen borde vara: 
"Styrande politiker och högre tjänstemän hävdar att 12-timmarspassen behövs för att fler anställda ska kunna gå upp i heltid och att alternativet är delade turer. Men det stämmer inte. Många anställda har till exempel fört fram att en omläggning till fem- eller sexveckors-scheman skulle vara ett alternativ. I grunden behövs bättre bemanning för att klara omsorgsbehoven när fler jobbar heltid – och mer inkludering i schemaläggningen". ■ 

Läs också:

> Seger: Friskvårdsersättningen höjs tillbaka (3 september 2021)

Tidigare artiklar om vår kamp mot 12-timmarspass och nedskärningar i Haninges äldreomsorg:

Därför drabbas Haninge hårdare av covid-19 (7 maj 2020) 
Anställda kräver skyddsutrustning på Haninges äldreboenden (31 mars 2020)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.