söndag 11 december 2022

Blåbrunt miljardregn över de rika


SD-styrda regeringens elstöd går till miljardärer och storföretag


av Per Olsson // Artikel i Offensiv
- - -

Levnadskostnadskrisen har snabbt också blivit till den nya blåbruna regeringens första kris.
Det som skulle ge ett högkostnadsskydd för elpriserna med början den 1 november har blivit till ett mindre elstöd till hushåll i landets södra delar och som i bästa fall ska börja betalas ut i februari nästa år.
Detta trots den elprischock som drabbar hushållen i januari då elräkningen ser ut att bli mycket, mycket dyrare än i december och lågavlönade hushåll kan tvingas välja mellan mat och värme.
Men att hushållen inte kompenseras som utlovades är inget svek, enligt statsminister Ulf Kristersson (M). Inget svek? Så sent som i mitten av oktober hävdade statsministern att ”Den 1 november är fortfarande deadline för det statliga elprisstödet”.
Till och med en rad av högerns tidningar frågar nu i likhet med Upsala Nya Tidning den 30 november varför man ”lovar något som man inte hålla?”. Att även den gamle M-ledaren och statsministern Carl Bildt tycker att de finns anledning till ”självkritik” kan illustrera djupet av den regeringskris som är under uppsegling.
Regeringens elstöd är inget stöd, utan ytterligare en subvention till de rika.

De rika kan dessutom räkna med ytterligare stöd nästa år när skatten automatiskt sänks med omkring en tusenlapp i månaden för de som tjänar över 51 200 kronor i månaden. De som tjänar under 46 200 kronor i månaden får inte en enda krona.
Det är en ny skattegåva till de rika, som enligt beräkningar av Vänsterpartiet kostar statskassan hela 13 miljarder kronor under 2023. Det är mer än vad de blåbruna skjuter till för välfärden. Skattesänkningen kostar nästan lika mycket som 20 000 nya välfärdsjobb.
En annan gåva till de riktigt rika är ränteavdrag på bolån, ett statligt bidrag som främst har gått till de rika i storstäderna.
Enligt en granskning som SVT gjorde för några år sedan fick den rikaste tiondelen av hushållen 20 gånger mer i bidrag än den svagaste tiondelen.
Ränteavdragen som ifjol kostade statskassan dryga 17 miljarder kronor kan med boräntor på 5 procent öka till uppemot 60 miljarder kronor nästa år. ”Vad vi just nu betraktar är en enorm omfördelning av hundratals miljarder – i riktning mot samhällets mest välmående”, skriver Dagens Nyheter den 4 december.
De blåbruna attackerar flyktingar, plundrar fattiga och välfärden – för att ge till rika och börsbolag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.