torsdag 15 februari 2007

100-tals lärarjobb hotade i Haninge

Artikel ur Offensiv

– Vi måste ta strid, säger Elevkampanjen och föräldrar

På 1990-talet blev Haninge ökänt för alla nedskärningar inom skola och barnomsorg – ”på grund av dom dåliga tiderna”. Men nu – med överskott i kommunen och ”goda tider” – kommer de värsta nedskärningsförslagen någonsin.


– Min mamma som är studierektor har räknat ut att hon måste skära bort sitt eget jobb och ytterligare 11 anställda på sin skola. Det berättade en av många arga Haningebor som skrev på Rättvisepartiet Socialisternas namnlistor i lördags.
– Vi har bildat en föräldragrupp mot nedskärningshoten på vårt dagis, sa en förälder.
– Eleverna planerade strejk, men övertalades tyvärr av rektorn att avstå, sa en annan.

Konsekvenser
Listan på högeralliansens försämringar tar aldrig slut:
• 17 jobb på Brandbergsskolan.
• 20 jobb på Ribbyskolan.
Minst lika många blir det på andra högstadieskolor: Kvarnbäck, Vendelsö o s v.

Inte felräkning
Konsekvenserna blir förödande: större klasser, ingen rastverksamhet eller skolhälsovård, bort med allt extra stöd till elever med särskilda behov. Alltsammans leder det till en skola utan trivsel och med sämre undervisning.
Moderaternas skolpolitiker Martina Mossberg låtsas som om det handlar om en felräkning av statens bidrag, men det är en bluff. Av 3,7 miljoner kronor i föreslagna nedskärningar på Brandbergsskolan handlar 350 000 kronor om dessa pengar.

Det finns pengar!
Resten är nya rena nedskärningar av högerpolitiker som tycker att skolan fått ”för mycket pengar”.
– Kommunen har ett överskott på 100 miljoner kronor – dubbelt mer än skolnedskärningarna. Det som nu behövs är kamp från elever, föräldrar, personal och alla Haningebor, säger Lina Thörnblom, ordförande i Elevkampanjen och kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.