torsdag 8 februari 2007

Ingen ska tjäna under 18 000

Artikel ur Offensiv

Istället för höjda arvoden – satsa på skola och omsorg

Idag tjänar mer än tusen anställda i Haninge kommun under 18 000. Det är var fjärde anställd. Vi kräver därför att ingen ska tjäna under 18 000 kronor i månaden, sa Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisterna (RS), i en av många debatter under Haninges kommunfullmäktige den 5 februari.


– RS stöd till kamp för högre löner skulle betyda anarki på arbetsmarknaden, var svaret från Raymond Svensson, centerpartiet, som talade för alliansen.
Mattias Bernardsson svarade med att hänvisa till direktörernas guldregn, som alliansen applåderar. Och när centerpartisten påstod att kompetens var ett av kriterierna för löner i kommunen påpekade Mattias att Raymond Svensson i så fall riskerade en rejäl sänkning av sin ersättning på 30 000 som deltidspolitiker.

Jordbromalmsskolan

Ingen talare från något av de andra partierna gav stöd till kravet på löneökningar för kommunens många lågavlönade barnskötare, lokalvårdare, undersköterskor, bespisningspersonal m fl.
RS tog också initiativ till en debatt om den nedläggningshotade Jordbromalmsskolan. Där verkade nu särskilt socialdemokraterna backa, efter att ha förstått att opinionen i Jordbro är emot en nedläggning. Definitivt förslag om skolorna i Jordbro kommer från moderatalliansen i april.

Politiker på arbetarlön
Kjell Bjerreholm (fp) pressades hårt av Mattias Bernhardsson om kravet på taklyftar i äldreomsorgen. Mattias betonade hur personalen kämpat för bättre arbetsmiljö, sedan i december även med stöd av Arbetsmiljöverket som skrivit en skarp rapport om Haninges äldreomsorg. Bjerreholm verkade mer orolig för budgeten än för personalens ryggar.
På frågor från Lina Thörnblom gavs löften om bättre belysning i Jordbro, medan kommunledningen inte är beredd att se till att Brandbergen får tillbaka sin fotbollsplan.
Till sist fick Lina Thörnblom, RS, stöd från en socialdemokrat och en vänsterpartist för kravet att ledamöter i kommunala styrelser enbart ska få ersättning för förlorad inkomst, inte de höga arvoden kommunpolitikerna föreslagit till sig själva.

Per-Åke Westerlund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.