måndag 15 juni 2009

Strejk på Lagena i Jordbro

Artikel ur Offensiv

Kl 06.00 måndag morgon bröt en ”vild” strejk ut på Lagena i Jordbro. Arbetarna strejker mot företagets hårda linje att ersätta fast anställd personal med inhyrda. Lagena är Systembolagets lager.

Strejken är näst intill total med högst ett par fast anställda som jobbar och några få sjukskrivningar. Under förmiddagen genomfördes blockader där arbetarna parkerat bilar och ställt dem framför portarna. De enda lastbilar som släpptes ut inspekterades av arbetarna. Därmed såg de till att ingen sprit kunde komma ut till systembolaget inför midsommar.

2009 06 15_0111
De strejkande hindrar alla lastbilar

Polisen var snabbt på plats med en stor insatsstyrka och hotade att gripa folk. När de försökte frakta bort bilarna höll arbetarna armkrok. Några lade sig under bärgningsbilen som skulle transportera bort bilarna som blockerade ingången.

– Ni får köra över oss, sa de. Polisen lyckaden inte få bort de anställda från blockaden.

Arbetarna höll senare ett kort möte där man beslutade att själva köra bort bilarna. Detta som en tillfällig taktisk reträtt för att undvika en hård konfrontation med polisen.

Handelsanställdas förbunds förhandlare Hans Boberg menade att företaget var berett att förhandla och uppmanade arbetarna att gå tillbaka till jobbet. Men arbetarna svarade att strejken fortsätter och visade att de inte litade på vare sig Lagena eller Handels förmåga att förhandla.

– Det är skandal att polisen går in på det här sättet mot en facklig blockad, kommenterar Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, som är vid Lagena för att ge stöd.

Det är mycket upprörda känslor bland de strejkande, folk är förbannade och vill inte förlora sina jobb.

Detta är en konflikt som gäller många fler än arbetarna på Lagena. Deras strejk gäller alla arbetare. Det stora antal poliser visar på hur viktigt arbetsgivare och regeringen tycker det är. Lagenaarbetarna måste få allt stöd.

Skicka stöduttalanden till arbetarna på Lagena och stöd deras strejk – kampen fortsätter:

lagerarbetare@gmail.com

och gärna kopia till offensiv@socialisterna.org


Joel Eriksson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.