torsdag 18 juni 2009

Strejken avslutad - kampen på Lagena fortsätter

Artikel ur Offensiv

Efter en fyra dagars "vild" strejk på Lagena i Jordbro beslutade lagerarbetarna under torsdag eftermiddag att återgå till arbetet på måndag morgon. Kampen för att stoppa företagets varsel mot 33 fast anställda har pågått i över en månad.

lagena001
Gruppfoto vid avslutet på strejken.

– Nu känner nästan hela Sverige till vår kamp och vad Lagena gör mot sina anställda, vi har nått ett viktigt mål med strejken, säger Jessica Moya och går igenom allt stöd som kommit in från arbetare och
fackklubbar från norr till söder.

Samtidigt som de strejkande återgår till arbetet på måndag uppmanar man företaget att dra tillbaka en stämning till Arbetdomstolen med hot om höga strejkböter som lämnats in på torsdagen.

Under strejken gavs muntliga löften om att också skjuta på varslen om avsked lite längre fram. Kampanjen kommer att fortsätta under hela varseltiden och den vilda strejken avslutas med flaggan i topp. Strejken har varat längre än de flesta "vilda" strejker, vilket understryker Lagenaarbetarnas starka sammanhållning.

– Vi bestämmer när vi går ut i strejk och vi bestämmer när vi går tillbaka, konstaterade Matti Holopainen under torsdagens strejkmöte utanför Lagenas portar.

Arbetsgivarna har försökt villkora att arbetarna ska återgå till arbetet, en och en efter ett ”litet samtal” med personalchef och VD:n.

– Det ska vi inte, vi ska gå in alla tillsammans med huvudet högt, sa Patrik Olofsson, något som också beslutades om på strejkmötet.

Varslen har inte dragits tillbaka. Men arbetsgivarna har fått respekt för arbetarna. Innan strejken fanns det inget förhandlingsläge att tala om. Strejken har haft enorm betydelse för arbetare och stridsvilja i hela landet. Företag som vill byta ut fast anställda mot uthyrd personal kommer att tvingas tänka efter om det är värt risken.

Lagena-arbetarna är ett exempel för alla som vill kämpa för sina jobb. Kampanjen kommer att fortsätta tills segern är vunnen, är stämningen bland arbetarna efter strejken.

Mattias Bernhardsson
Joel Eriksson

Fler bilder från avslutet på strejken:

lagena002
Det senaste numret av Offensiv var populärt.

lagena004
Företag i Jordbro visade sin uppskattning för de kämpande Lagena-arbetarna genom att bjuda på både pizza och tårtor.

lagena003
"Bra jobbat".

lagena005
Flaggor och banderoller plockas ner.

lagena006
Tältet tas ner.

lagena007
Bilderna kommer från SVT:s ABC-inslag.

2 kommentarer:

 1. Kraftfullt och imponerande. Kanske ni vill att socialisterna sak faa in en representant naesta val?

  En moejlighet finns haer:
  http://aktivdemokrati.wordpress.com/2009/07/06/ny-slags-allians-mojlig-2010/

  SvaraRadera
 2. skriv gärna en länk till HBT-socialisterna www.socialisterna.org/hbt

  Vi ses

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.