måndag 19 oktober 2009

Stå på er, sopgubbar!

Tal av Mattias Bernhardsson (RS) på sophämtarnas protest mot lönedumpning idag:

Rättvisepartiet Socialisterna står till 100 procent bakom Stockholms soparbetare och er kamp för att försvara era jobb och löner.
Det är skandalöst att Lidingö kommun godkänner Sitas anbud att ta över sophämtningen efter Ragn-Sells, trots att arbetarna enbart erbjuds provanställning.

Politiker och arbetsgivare som inte ser några problem med ett anbud vilket innebär flera tusen kronor i lönesänkning, borde själva ta på sig handskarna och göra det tuffa jobb sopgubbarna gör för samhället dagligen.

Högerregeringens nya förslag till Laval-lag är ytterligare en attack mot facken som kommer att leda till försämrade villkor och lönedumpning. Idag utnyttjas inhyrda och papperslösa som saknar grundläggande rättigheter. LO och fackledningarna måste sätta ner foten och försvara allas rätt till de svenska kollektivavtalen, genom att organisera alla och blåsa till strid.

Ni gjorde rätt som krävde att få träffa Sita som en grupp och inte en och en. Jobben, lönen och villkoren berör alla och styrkan i arbetarkollektivet är just den kraft som finns genom att agera tillsammans.

När Liselotte Lööf AB i våras ville sänka lönerna för sophämtare i några distrikt i Stockholm Stad svarade alla sophämtare i Stockholm med en segerrik vild strejk. Att ni åter säger stopp och reser sig tillsammans är ett föredöme för alla vars villkor hotas. Nu måste även fackledningarna vakna och ta strid mot låglönekarusellerna.

Stopp för alla upphandlingar!
Inga provanställningar!
Nej till lönesänkningar!


Stå på er!

På uppdrag av Rättvisepartiet Socialisterna
Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för RS i Haninge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.