torsdag 9 oktober 2014

Oppositionsråd (S) får 1,7 miljoner i fallskärm

Av Lina Rigney Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot på arbetarlön för Rättvisepartiet Socialisterna

Robert Noord (S), som en vecka innan valet avgick som oppositionsråd i Haninge efter att ha skickat sexistiska makt-sms till en ung moderat, får en fallskärm på 1,7 miljoner kronor.
En vecka innan valet avslöjade Expressen att Robert Noord, dåvarande oppositionsråd, under 2010 hade skickat ovälkomna sms med sexuella inviter till en ung moderat i Haninge, där han använder sig av sin maktposition. Detta avslöjande ledde till att Noord valde att avgå och lämna alla sina uppdrag.

Hans avgång innebär dock inte att han abrupt förlorar sin inkomst, långt ifrån. Under de kommande två åren och åtta månaderna kommer Robert Noord att få en summa på totalt 1 680 908 kronor. Personaldirektör PH Magnusson säger till lokaltidningen Mitt i Haninge att det här är den tid som Noord har rätt till ekonomiskt omställningsstöd, så länge han aktivt söker ett nytt jobb.
De första två åren får Noord 85 procent av oppositionsarvodet (66 703 kronor per månad). Under det tredje året har han rätt till stöd i åtta månader och får då 60 procent av månadsarvodet.

2012 uttalade sig Robert Noord till Mitt i Haninge om den då avgående socialchefen, som gavs 30 månadslöner (71 750 kronor per månad) – en summa på 2 152 500 kronor:
– Mellan ett halvt och ett års lön är praxis som avgångsvederlag i sådana här fall. Men absolut inte 30 månader, vilken annan får så mycket?, frågade han då. Själv får han stöd i 32 månader.

Att politiker och tjänstemän får fallskärmar likt dessa är oacceptabelt. Vi har en arbetsmarknad där personal jobbar år efter år under vikariat eller på timlön. Många har otrygga jobb som leder till att det är svårt att få lån till en bostad. Det blir svårt att planera sin vardag då man konstant måste vara beredd på att bli inkallad för att jobba. Men för vissa ser det annorlunda ut. Vissa får trygghet i 32 månader efter avslutat jobb.

Rättvisepartiet Socialisternas (RS) representanter i kommunfullmäktige lever på arbetarlön och avstår från personliga arvoden. Pengarna går istället till våra politiska kampanjer. Det ska inte vara ett privilegium att sitta i fullmäktige. RS röstar också emot de osmakligt höga politikerlönerna och arvodena som finns i kommunerna. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.