lördag 14 juli 2018

Kompakt motstånd mot bilbro och exploateringar inom Rudans friluftsområde

Lördagskampanj i Rudans friluftsområde
Lördagskampanj i Rudan • Det fanns inte en enda som var för bilbro när Rudanbesökare tillfrågades under dagen

Mattias Bernhardsson (RS)
"Idag delade vi ut 250 flygblad i Rudans friluftsområde med budskapet ”Rädda Rudans friluftsområde – nej till bilbro och exploateringar”. Av det 50-tal vi pratade med fanns inte en enda som var för varken bilbro eller bostadsexploateringar. Många som ägnat dagen på badstranden, fiskebryggor och i motionsspår var tvärtom chockade när de blev informerade om planerna, skriver Mattias Bernhardsson på facebooksidan "Rädda Rudans friluftsområde" vilken han startade i veckan. 
Mattias är gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommunfullmäktige och ordförande för kampanjen "Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap".


"S, M, L, KD är härmed överens om att möjliggöra för en ny förbindelse för bil, gång och cykel över järnvägen från Handen till Rudanområdet varför denna överenskommelse träffas mellan partierna", står det i en avsiktförklaring mellan partierna.
"Rudan är jätteviktigt för tusentals barnfamiljer som inte har råd att åka på långväga semestrar"
Planerna är en fullständig skandal:
– Rudan är landets mest pendel- och centrumnära badplats och friluftsområde, ingen behöver ta bilen hit. En bilbro, asfaltsväg och stora asfalterade parkeringar skulle förstöra en stor del av upplevelsen för alla som badar, har picnic, fiskar eller motionerar. Rudan är jätteviktigt för tusentals barnfamiljer som inte har råd att åka på långväga semestrar, fortsätter Mattias.
Flera partier vill gå ännu längre och även bygga exklusiva bostäder i Rudan:
”Vi anser att Rudan är en av de största befintliga tillgångarna för att utveckla Haninges stadskärna”, skrev M, KD och L i ett gemensamt förslag till Stadsutvecklingsplanen.
– De stora partierna talar alltid om miljö och bevarande av natur i allmänna fina ordalag, men är i verkligheten ansvariga för att detaljplaner tvingas fram och strandskyddet rivs upp med följden att vår gemensamma natur och rekreationsområden krymper till förmån för exklusiva boenden för de rika. Vi tänker göra detta till en valfråga, säger Mattias Bernhardsson, som är toppnamn för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunvalet och var delaktig i att rädda två skogar från skövling förra året (Söderbyskogen och vildmarken på norra Ornö).
Röster mot bilbro och exploateringar i Rudan


Claudio Blanco Quijarro, Västerhaninge
– Rudan är våra barns bästa lekplats och det är gratis och nära.


Charlotte Houmöller, Handen
– Vi behöver absolut ingen bilväg över spåret. Det finns redan en liten väg hit, för de som behöver tranportera saker och det räcker. 


Senada och Elija Mesanovic, Handen
– De får inte förstöra Rudan för oss. Rudan är enda lättillgängliga badplatsen för oss barnfamiljer.


Siddmaron Chawla, Handen
– Rudansjöarna är enda orsaken till att vi bor kvar här. Bad och lekplatserna här vid stora Rudansjön och lugnet och bra fiske i nedre Rudansjön – helt unikt.

> Dela och sprid facebooksidan Rädda Rudans friluftsområde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.