onsdag 16 januari 2019

V-ledningen viker sig helt

Vänsterpartiet till salu?

Det som kan fälla högerpolitiken är inte manövrer i riksdagen och hemliga samtal. Det som behövs är massiv utomparlamentarisk kamp med masskampanjer, demonstrationer och strejkerAv Per Olsson
- - -

Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven och säger därmed ja till en regering vars politiska plattform är det högermanifest som formulerats i den 73 punkter långa uppgörelse som Socialdemokraterna gjort med Centern, Liberalerna och Miljöpartiet.
"Om Vänsterpartiet vill stoppa marknadshyror, attacker på arbetsrätten, vinster i välfärden och nya miljardgåvor till redan rika och företag ska partiets riksdagsledamöter trycka på den röda knappen på fredag"
V-ledaren Sjöstedt försvarade sitt svek och överkörningen av en stark medlemsopinion som uppmanat till en ”röd röst” på fredag med att han lyckats nå en hemlig överenskommelse med Stefan Löfven samt att Vänsterpartiet står beredd att fälla regeringen om den genomför marknadshyror eller attackerar arbetsrätten. Men han gör det i vetskap om att regeringen i dessa och många andra frågor kan räkna med stöd från alla högerpartier.
– Att marknadshyror och förändringar inom arbetsrätten ska genomföras enligt överenskommelsen är självklart, sa Liberalernas Jan Björklund efter Jonas Sjöstedts presskonferens och tillade att "anti-V-klausulen" var viktig.
”Välfärden är inte till salu” har länge varit Vänsterpartiets paroll. Nu är man beredd att rösta för en regering som ger grönt ljus för fortsatt plundring av välfärden. Det var mindre än ett år sedan som Vänsterpartiet helt riktigt hävdade att vinster i välfärden är en av vår tids avgörande frågor. Nu viker V-ledningen ner sig helt.
Om Vänsterpartiet vill stoppa marknadshyror, attacker på arbetsrätten, vinster i välfärden och nya miljardgåvor till redan rika och företag ska partiets riksdagsledamöter trycka på den röda knappen på fredag och inte följa i Jonas Sjöstedts spår, för att sedan mobilisera största möjliga utomparlamentariska motstånd mot högerpolitik och rasistisk splittring.
Den högerpolitik som en ny S-ledd regering ämnar bedriva med stöd av nyliberala C och L spelar SD-rasisterna i händerna.

Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar alla kritiska vänsterpartister att inte låta sig tystas eller resignerat vika sig för partipiskan. Stå istället fast vid uppfattningen att partiet inte ska reduceras till en dörrmatta och bli den socialdemokratiska högerpolitikens fånge. Inget har i grunden förändrats efter samtalen mellan Löfven och Sjöstedt. Den nyliberala och arbetarfientliga 73-punktsöverenskommelsen ligger fast. Och värdet på de eventuella löften som V-ledaren säger sig ha fått kan snabbt reduceras till noll och intet när regeringen söker ”breda lösningar” och åtstramningspolitiken skärps med hänvisning till att ekonomin vänder nedåt.
För ett vänsterparti värt namnet borde uppgiften stå klar: att tillsammans med andra socialister och gräsrotsaktivister forma en kämpande vänsteropposition på såväl gator, torg och bostadsområden som på arbetsplatser och i fackföreningar.
Det som kan fälla högerpolitiken är inte manövrer i riksdagen och hemliga samtal. Det som behövs är massiv utomparlamentarisk kamp med masskampanjer, demonstrationer och strejker. Nu är det viktigare än någonsin att bygga ett socialistiskt alternativ – ett nytt stort arbetarparti och demokratiska kämpande fack.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.