tisdag 30 juli 2019

Haninge kan JO-anmälas om de försöker hindra anställda att bära knappar


Finns redan prejudicerande dom att förbud mot t-shirts med budskap "kränker yttrandefriheten"


”Utmattad efter tolvtimmarspass””Stoppa tolvtimmarspassen” och ”Ingen orkar tolv timmar” står det på knapparna som spridits snabbt bland anställda på Haninges vård- och omsorgsboenden i Handen, Vendelsö, Västerhaninge, Tungelsta och Dalarö.
Nu berättar anställda hur chefer sprider lögner om att anställ
da ”kan polisanmälas av arbetsgivaren” då det ej skulle vara tillåtet med knappar på arbetskläder. Chefer har också gjort efterfrågningar om vilka som spridit knapparna.

Mattias Bernhardsson (RS)
– Om kommunen försöker förbjuda knapparna eller fortsätter förhöra eller hota anställa kommer vi att göra en JO-anmälan. De anställda har rätten på sin sida, säger Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg som hittills samlat över 170 undersköterskor och vårdbiträden.
 – En domstol har nu gett de anställda i förskolan rätt att bära t-shirts med texten ”Förskoleupproret” och knappar med budskap på. Göteborgs Stad ansågs ha kränkt yttrandefriheten då de bad anställda ta av tröjorna. Detsamma gäller knapparna här i Haninge, berättar Mattias.

Läs tidigare artiklar:
> Vi bär knapparna tills 12-timmarspassen avskaffats (26 juli)
Växande uppror mot 12-timmarspassen (18 juni)
Nej till slavliknande scheman i äldreomsorgen (15 april)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.