torsdag 30 april 2020

Påbörja en grön omställning av flyget – rädda jobben, inte utsläppen

Stödpaketen bör gå till omställning, inte direktörernas fickor (Foto: eGuide Travel / Flickr CC).
SAS fick 1,5 miljarder kronor av svenska staten men varslar ändå 1 900 anställda i Sverige

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv
- - -

Det skandinaviska flygbolaget SAS varslar 5 000 heltidsanställda, varav 1 900 i Sverige. Varslet omfattar 40 procent av det totala antalet anställda. Det är ännu oklart exakt vilka som varslas. Enligt ordföranden för Svensk Pilotförenings SAS-sektion, Wilhelm Tersmeden, är det ”djupt sorgligt”, men säger i nästa andetag att ”det här är nödvändigt”.
"De enorma stödpaket som på nytt har utlovats till SAS måste gå till de anställda och bli en grundplåt för att varslen dras tillbaka såväl som till en påbörjad omställning av den klimatförpestande flygindustrin"
SAS, som har fått ungefär 1,5 miljarder kronor i statliga bidrag vardera av regeringarna i Sverige, Norge och Danmark och som ägs av bland andra storkapitalisten Jacob Wallenberg, gör sig med personalen för att spara pengar då extremt få flygningar genomförs under coronakrisen.
Detta är inte ”nödvändigt” och det var inte så länge sedan som facken gick med på sänkta löner och sämre pensioner. Men hoten mot jobb och villkor fortsatte, trots de vinster som SAS gjorde.

De anställdas fackliga organisationer måste blåsa till strid för att inte personalen ska ställas på bar backe. De enorma stödpaket som på nytt har utlovats till SAS måste gå till de anställda och bli en grundplåt för att varslen dras tillbaka såväl som till en påbörjad omställning av den klimatförpestande flygindustrin.
De varslade jobben borde nu istället ingå i en satsning på ett statligt omställningsföretag eller en ny avdelning inom SAS, som med investeringar, utbildning och annat kan satsa på kollektivtrafik, järnvägstransporter med mera. Detta måste naturligtvis ske under berörda fack och anställdas demokratiska kontroll och styre.
Det är också nu guldläge för att omedelbart påbörja avvecklingen av Bromma flygplats till förmån för bostäder och välfärdssatsningar.
På så sätt kan vi minimera inrikes- och de inomnordiska flygen och istället påbörja den gröna omställning som akut krävs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.