onsdag 15 april 2020

Taxichaufförerna demonstrerar: Utblottas av taxijättens avgifter under Coronakrisen


Riskkapitalbolaget Cabonline plockar ut miljontals kronor i krisstöd av staten men fortsätter plundra sina taxichaufförer med avgifter • ”Jag har inte pengar till hyran, jag har inte pengar till mat”



av Mattias Bernhardsson,
arbetsplatsorganisatör Rättvisepartiet Socialisterna
- - -

Antalet taxiresor har kollapsat under Coronakrisen. Men taxijätten Cabonline Group – som får krisstöd av staten på miljontals kronor – fortsätter pungslå sina chaufförer på samma fasta avgifter.
– Jag måste betala samma fasta avgift till Cabonline varje månad, 12500 kronor per månad och bil, vilket innebär att jag går back med tusentals kronor varje månad, säger åkaren Özcann Özcan.
Nu har både de egenanställda Åkarna och de anställda förarna fått nog av hur de behandlas av Cabonline under Coronakrisen. Igår samlades det till manifestation vid Gärdet, där taxichaufförer från hela Stockholm ställde sina bilar i protest.
Daniel Derhan
– Jag har inte pengar till hyran, jag har inte pengar till mat. Jag har tre barn, säger åkaren Daniel Derhan.
Cabonline är Nordens ledande taxiföretag, en växel som äger jättarna Sverigetaxi, Taxi kurir och Top cab. De har 3 000 anslutna åkerier (de flesta egenanställda eller egenföretagare med bara en bil som de själva kör) och cirka 5 700 taxibilar.
Samuel Dimkpa
– Vi kör med risk för våra liv, vi hamnar i närkontakt med kunder helt utan skyddsutrustning. Vi har inte fått handskar eller munskydd, säger åkaren Samuel Dimkpa.
Elisabeth Lundbladh, aktiv i Taxiklubben, förklarar desperationen alla känner:
– Det är ett helvete, konkurserna har ökat med 175 procent inom taxi jämfört med mars förra året. Riskkapitalbolaget Cabonline suger ut varenda krona ur åkarna.
– Region Stockholm har betalt ut miljoner till de som kör rullstolstaxi men de andra bilarna får inte del av kakan. Cabonline håller inne med en del av miljonerna dessutom.
– Åkare och förare sitter i samma sits. Om föraren ska få behålla jobbet och lönen så måste åkaren kunna driva ett företag som har råd att anställa förare. Tyvärr sitter de flesta åkare fast i ett modernt pyramidspel där toppen är ett riskkapitalbolag vars enda syfte är att tjäna pengar för egen vinning. De struntar fullständigt i om åkaren eller föraren kan gå runt.
Även i de andra stora taxibolagen är det chaufförerna som drabbas medan företagen får krisstöd:
– I februari tjänade jag ihop en lön på 23000. I mars fick jag ihop 12000. Just nu ligger jag på några hundringar bara och då har halva månaden gått, berättar Zalmay Nanng, förare på Taxi Stockholm.
Rättvisepartiet Socialisterna ger sitt helhjärtade stöd till taxichafförernas kamp. Nu behövs kamp inom hela arbetarrörelsen för krav på stödpaket till vanliga arbetare och välfärden – inte storföretagen. •

Kamp lönar sig:

Taxiklubben är en stridbar organisation för taxichaufförer – både åkare och förare – som kämpat för kollektivavtal och löner som går att leva på i åratal. I mars 2016 strejkade hundratals taxichaufförer vid två tillfällen och över 200 bilar blockerade centrala gator i Stockholm i en historisk kortege.

I Haninge lyckades Rättvisepartiet Socialisterna och Taxiklubben samt andra fackliga tillsammans pressa kommunen att skärpa kraven i upphandlingarna av färdtjänst (Skol-, LSS- det och rullstolstaxi) så att alla chaufförer ska omfattas kollektivavtalsenliga försäkringar och pensioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.