tisdag 5 maj 2020

Efter centrum(s)kojarens Ekobrott: Stoppa rivningen av Jordbro kulturhus

Landets mest politiskt misshandlade centrum? Jordbro centrum. Foto: Mattias Bernhardsson
Jordbro och Västerhaninge centrums ägare Ilija Batljan (S) anhållen av polis • Rättvisepartiet Socialisterna kräver i öppet brev till kommunledningen att rivningen av kulturhuset stoppas och att centrumen återtas i kommunal regi
av Mattias Bernhardsson
- - -

Kommer ni ihåg när det S-ledda kommunstyret i Haninge markanvisade mark i Jordbro och Västerhaninge Centrum med kraftigt underpris (kompispris) i avtalsformuleringarna till S-kollegan och fastighetsskojaren Ilija Batljan?

Nu har (s)kojaren slutligen åkt dit. Ilija Batljan, VD för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB), har anhållits för brott mot marknadsmissbrukslagen
Samtidigt fortsätter Jordbro och Västerhaninge Centrum att förfalla. Rättvisepartiet Socialisterna var det det enda partiet som motsatte sig markanvisningen med SBB. Vi visste att resultatet skulle bli ytterligare förlorade år.
S-styret har i åratal (i olika allianser) pratat sig hesa om hur det ska byggas bostäder där Jordbro kulturhus står idag i Jordbro centrum och att det minsann ska byggas ett nytt kulturhus vid pendeltågsstationen. Hela detta projekt (som aldrig rört sig en meter över åren) hade S-styret helt överlåtit till Batljan och SBB.

Kommunen har flyttat ut viktiga verksamheter i flera år. De har redan hunnit stänga Jordbrgården, landets mest prisade fritidsverksamhet för funktionsnedsatta barn, de har klubbat stängningen av Jordbros öppna förskola och de ställer ungdomarnas föreningsliv på gatan när de nu är i förd med att riva Jordbro kultur- och föreningshus.
Redan innan Batljans anhållning stod det klart att Jordbro skulle stå helt utan kulturhus i åratal innan ett nytt (mycket mindre där inte alla får plats) skulle stå klart. Nu sjunker SBB som en sten på börsen och endast en dåre skulle fortfarande tro att Batljan skulle bygga bostäderna på kulturhusets ruiner från sin fängelsecell.

Nu måste kommunledningen göra det rätta: Stoppa rivningen av Jordbro kultur- och föreningshus! Istället för ett tom rivningslott, borde Jordbros unga föreningsliv få fortsätta sina verksamheter i lokalerna. Detta är också viktigt för att undvika det svarta hål av otrygghet som skulle följa en rivning. Kulturlivet och fritidsaktiviteter för barn och unga skapar gemenskap, tillhörighet och trygghet – och kan slå en kil i den segregering och utanförskap som många här känner efter årtionden av social nedmontering och välfärdsslakt.

Det finns bara en vettig lösning. Det Rättvisepartiet Socialisterna krävt i åratal: Återkommunalisera Jordbro centrum!

Robert Bielecki (RS) 
Batljans SBB har som centrumägare snålat in rejält på sitt huvudansvar att sköta förvaltning och underhåll; flera potentiellt dödande takras har redan skett flera år i rad när glasrutor i taket gett vika för snömängden och kraschat ned mot marken mitt bland handlare och barn.
När Robert Bielecki, jordbrobo och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, upprepade gånger kontaktade SBB om takrasen, kom inga svar tillbaka. Vill vi ha en sådan centrumägare?

Trots det senaste årets eskalerande serier av vandaliseringar, brutala rån, utpressningar, mordhot och misshandel mot centrumhandlare och jordbrobor i Jordbro centrum så vägrade Batljans SBB som ägare av centrumet att sätta in nödvändiga trygghetsåtgärder. Trots att centrumägaren drar in 893 miljoner kronor i hyresintäkter på bara ett halvår avfärdades våra krav på trygghetsvärdar. När frisörerna i centrumet tvingades ha stängt p g a utpressning och mordhot så fortsatte centrumägaren att kräva in full hyra (!).

Kommer kommunledningen fortsätta att låta den nu ekobrottsanhållne Batljans vinstintressen få gå före jordbrobornas trygghet?
Vi vill inte ha en brottsling som ansvarar för vårt centrum! Vi vill ha kvar vårt kultur- och föreningshus, vi vill ha ett centrum med service och vi vill ha omfattande trygghetsåtgärder nu!

Stoppa rivningen av Jordbro kultur- och föreningshus och återkommunalisera Jordbro centrum!

Läs mer: 
> Seger: Haninge genomför RS trygghetsförslag och anställer fältassistenter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.