torsdag 24 september 2020

Besparingar i Haninges äldreomsorg trots överskott

Foto: Arbetsmiljöverket

Förlängda nattpass och att inte ta in vikarier på första sjukdagen är bland de försämringar som diskuteras

Anställda på
Johanneslunds äldreboende i Västerhaninge har slagit larm till Rättvisepartiet Socialisterna om att det planeras nya nedskärningar. Förlängda nattpass och att inte ta in vikarier på första sjukdagen är försämringar som chefen sagt finns på bordet.
"Äldrenämnden har ett prognostiserat överskott"
Rättvisepartiet Socialisterna kräver att alla planerade nedskärningar på Haninges äldreboenden stoppas:
Mattias Bernhardsson
– Det är hyckleri på hög nivå att applådera de anställda som hjältar framför kamerorna och sen försämra villkoren. Det är magstarkt också då det finns pengar. Äldrenämnden har ett prognostiserat överskott på 19 miljoner kronor vid årets slut och för kommunen är det hela 170,1 miljoner kronor [3,3 procent], vilket faktiskt är 85,8 miljoner kronor högre än budget, säger Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg.
Efter att obligatoriska 12-timmarspass på helg påtvingades de anställda i Haninges redan pressade äldreomsorg under förra våren har fler lika katastrofala försämringar fortsatt att ytterligare skapa en direkt farlig arbetsmiljö: Extrapass, dubbelpass, fler helger och snart ännu fler försämringar som aviseras lokalt av chefer.
Orsaken till att det kan komma sparkrav i på äldreboendena trots att nämnden har överskott är att varje enhet drivs som företag. Rättvisepartiet Socialisterna vill riva upp doktrin av New Public Management och kommunens system med resultatenheter. Behoven är det som måste vara utgångspunkten.

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för:
  • Stoppa alla nedskärningar och ta bort de obligatoriska 12-timmarspassen. 
  • Upprustning av äldreomsorgen utefter behoven: mer tid för de äldre, bättre mat, bistånd efter individuella behov och bättre bemanning för ökad kontinuitet. Nej till privata vinster i välfärden.
  • Beredskapslager och högre krav på skyddsutustning.
  • Rätt till heltid för alla som önskar – och övergång till 30-timmars arbetsvecka med bibehållen lön – ska möjliggöras genom högre bemanning och en schemaläggning som tas fram tillsammans med de anställda. Nej till delade turer.
  • Pengarna tillbaka till kommuner och regioner, återinför index- och behovsreglerade statsbidrag. Sätt stopp för pengakranen till banker, storföretag och miljardärer – hela välfärden ska rustas upp.

Läs också:
Därför drabbas Haninge hårdare av covid-19 (7 maj) 
Anställda kräver skyddsutrustning på Haninges äldreboenden (31 mars)
Nej till slavliknande scheman i äldreomsorgen (15 april 2019)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.