tisdag 8 september 2020

Rädda Miljöverkstan

Foto: Pär Plüschke 

Naturskola för skolklasser och nyanlända i Haninge hotad • S-styret vill skära bort en femtedel av budgeten

I höst kan politikerna klubba stora nedskärningar på Miljöverkstan i Haninge.
Miljöverkstan bedriver kostnadsfri naturskola ute i naturen och i skolans lokaler vid Rudans friluftsområde i Handen. Naturskolans aktiviteter, övningar och workshops riktar sig till skolklasser, nyanlända samt även allmänhet kring natur, hållbarhet, ekologi, allemansrätt, respekt och kretslopp.
"Miljöverkstan är jätteviktiga när det kommer till att öka förståelsen och respekten för miljö och natur. Tyvärr vittnar utredningsdirektivet om att det faktiskt är de styrande politikerna i S, C, L och KD som saknar mest förståelse och respekt för miljö och natur"
Det finns en utredningsgrupp som ska utreda ”samordningsfördelar” mellan Miljöverkstan och andra verksamheter.
I utredningsdirektivet står det att oavsett vilka förslag gruppen kommer fram till så ska de ”utgå från att budgeten för Miljöverkstan minskas med 500 000 kr”. Det motsvarar en hel femtedel av Miljöverkstans budget.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver att nedskärningarna stoppas. Det finns miljontals kronor som politikerna lägger på representation, middagar och presenter (till politikerna själva) som borde riktas om.
Mattias Bernhardsson (RS)
– När kunskaper om naturen minskar och nedskräpningen av naturen ökar borde Miljöverkstan ges större budget och utvidgad skolverksamhet, inte mindre, säger Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap.
Haninges natur är mer nedskräpad än andra grannkommuner. Det handlar om plast, frigolit, gummi, fimpar, burkar, flaskor, och kemikalier ligger och förgiftar naturen samt utgör livsfara för djur och fåglar. Mattias har, som många andra engagerade, organiserat skräpplockningsdagar i flera år. Men det räcker inte menar Mattias:
– Miljöverkstan är jätteviktiga när det kommer till att öka förståelsen och respekten för miljö och natur. Tyvärr vittnar utredningsdirektivet om att det faktiskt är de styrande politikerna i S, C, L och KD som saknar mest förståelse och respekt för miljö och natur.  
– Att samma politiker som gång på gång klubbar förödande exploateringar och skövlar vår krympande natur nu vill göra stora nedskärningar på Miljöverkstan är otroligt provocerande. De måste mötas med protester, säger Mattias.
Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar till protester adresserade till politikerna i Idrotts- och fritidsnämnden, Barn- och utbildningsnämnden samt kommunledningen. Mail och telefonnummer till politikerna finns på Haninge kommuns hemsida: haninge.se/kommun-och-politik/kommunens-organisation/forvaltningar-och-namnder/ 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.