tisdag 20 oktober 2020

Seger: Nedläggning av två fritidsgårdar i Haninge dras tillbaka

En av förra årets protester mot fritidsgårdsnedläggningarna

Rättvisepartiet Socialisterna överklagade fritidsgårdsnedläggningarna • Nu backar politikerna på två av de fyra gårdarna
Julia Engström (RS)
– Fritidsgårdarna i Tungelsta och Vendelsömalm blir kvar. Protesterna från ungdomar, ledare och föräldrar har haft effekt, säger Julia Engström från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) som överklagade samtliga nedläggningar till förvaltningsrätten.
Den 23 oktober förra året beslutade Idrotts- och fritidsnämnden i Haninge att lägga ned fyra av kommunens åtta fritidsgårdar. Ett makabert beslut som ledde till massiva protester från ungdomar, föräldrar och organisationer som Rädda Barnen.
Rättvisepartiet Socialisterna överklagade beslutet till förvaltningsrätten och demonstrerade tillsammans med elever utanför kommunhuset.
Konrad Krawiek

Lyckebygården och Dalarö fritidsgård lades ned i år. Men nu står det klart att fritidsgårdarna i Tungelsta och Vendelsömalm blir kvar.
– Min gård på Lyckeby blev tyvärr inte räddad. Men det gör mitt hjärta varmt att gårdarna i Vendelsömsömalm och Tungelsta inte kommer att tas bort. Det är en viktig plats för de unga. Vi fortsätter kämpa, säger Konrad Krawiec, 16 år, som var med och drog ihop till protester vid kommunhuset i december förra året.
Kommunstyret (S, C, L och KD) har skrutit om att Haninge diplomerats som en av bara fyra svenska kommuner som en ”barnrättskommun” av Unicef. Men samtidigt lägger de ned Lyckeby och Dalarö fritidsgårdar. Det är ett sånt hyckleri.
Mattias Bernhardsson (RS)
– Att två av kommunens åtta gårdar hann stängas så snabbt och helt utan dialog är en skandal. Dels med tanke på vår överklagan som de borde väntat in. Men också då Haninge både för ett år en och idag går med stora ekonomiska överskott. Prognosen är ett överskott på 170,1 miljoner kronor [3,3 procent] för 2020, vilket faktiskt är 85,8 miljoner kronor högre än budget, säger Mattias Bernhardsson (RS).
Läs också:
> Haninge genomför Rättvisepartiet Socialisternas trygghetsförslag och anställer fältassistenter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.