fredag 15 januari 2021

Haninge sänker friskvården mitt under pandemin


Friskvårdsbidraget till kommunanställda halveras • Samtidigt går Haninge med rekordöverskott

Haninges S-C-L-KD-styre sänker friskvårdsbidraget för kommunens anställda från 2000 till 1000 kronor. Ett otroligt kortsiktigt beslut som kommer att påverka anställdas hälsa såväl som kommunens kostnader.
– Sänkningen av friskvårdsbidraget kommer att drabba alla kommunanställda, särskilt de med lägst lön som har tuffast arbetstempo. Mot bakgrund av att underbemanningen har förvärrats i hela kommunens välfärd och att 12-timmarspass införts i äldreomsorgen, så kommer denna halvering av friskvårdsbidraget i år att accelerera ohälsan och arbetsskadorna än mer. Det är förjävligt rent ut sagt, att arbetsmiljön är i fritt fall samtidigt som politikerna lägger pengar på hög, säger Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge 

Mattias Bernhardsson (RS) på demonstration mot 12-timmarspass i Haninges äldreomsorg

Enligt Haninges budget skulle kommunen gjort ett överskott på 84,3 miljoner kronor 2020 – överskottsmål vi i Rättvisepartiet Socialisterna protesterat mot då vi istället velat stoppa nedskärningarna i välfärden. Men i november stod det klart att det bokförda resultatet var hela 213,8 miljoner kronor (!).
"Det fanns inget samråd, inget beslutsunderlag, ingen beslutstext, ingen konsekvensanalys och ingen information till kommunanställda"
Sänkningen av friskvårdsbidraget är också ytterligare ett exempel på det demokratiska haveriet i kommunen. Det finns nämligen inget formellt eller lagligt beslut att sänka nivån, bara en hänvisning till kommunens budget för 2021 som togs i november, med generella budgetramar för olika nämnder. Det fanns inget samråd, inget beslutsunderlag, ingen beslutstext, ingen konsekvensanalys och ingen information till kommunanställda.

Det är dags för ett uppror mot kommunstyret, mot försämringen av arbetsmiljön såväl som mot avvecklingen av demokratiska procedurer och insyn.

Läs också:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.