tisdag 1 juni 2021

Seger: Extra pedagogtid i förskolan blir kvar


Kampanjen Nej till nedskärningar på Haninges förskolor med 85 anställda fortsätter ta strid för resurser efter behov


av Mattias Bernhardsson
, organisatör Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till nedskärningar på Haninges förskolor
- - - 

"Det blir inga nedskärningar på den extra pedagogtiden". Det har nu Ulla Karlström, rektor för Södra Handens förskoleområde, meddelat mig. Detta är resultatet av att så många anställda gick ihop och protesterade.
Ida von Rosen
– Det är jättebra att de backar. Men även med de extra pedagogtimmarna så är det väldigt få barn som får det stöd de behöver. Så vi måste fortsätta resa krav, säger Ida von Rosen, förskollärare och en av initiativtagarna till kampanjen Nej till nedskärningar på Haninges förskolor.
Det var i januari
som ledningsgruppen i Södra Handens förskoleområde skickade ut brev till anställda med budskapet att "Vi kommer inte kunna ha den extra pedagogtid som vi haft på flera av våra avdelningar utan vi ser över och vänder på varje pedagogtimme". 
Vi byggde upp en digital kampanjgrupp med 85 anställda från hela Haninge och gick ut med ett upprop mot nedskärningarna i Mitt i Haninge. Tillsammans med den press andra proteststormar från kommunanställda har spelat – mot centralisering av hemtjänsten, mot 12-timmarspass i äldreomsorgen och mot halveringen av friskvårdsersättningen – har det politiska styret (S, C, L och KD) pressats att återföra 100 miljoner kronor till de hårdast nedskärningsdrabbade områdena (enligt fördelningen får kommunens kommunala förskolor 4,7 miljoner kronor av dessa 2021).

Klipp ur Mitt i Haninges papperstidning. Hela texten finns på vår blogg

Kampanjen Nej till nedskärningar på Haninges förskolor kommer däremot att fortsätta. Barngrupperna är på tok för stora! Skolverkets riktlinjer säger att barngrupperna ska vara begränsade till max 12 barn i åldern 1-3 år och max 15 barn i åldern 3-5 år. I Haninge ser verkligheten helt annorlunda ut:
– Till höst växer barngrupperna ännu mer, från i snitt 18 till 19 och i småbarngrupp [1-2] från i snitt 15 till 17, berättar Ida von Rosen.

På ett dialogmöte nyligen med nämndens högsta politiker och tjänstemän frågade Ida von Rosen hur de ser på att förskolor tvingas bryta mot kommunallagen varje dag. Nämndens ordförande Tobias Hammarberg (L) bestred inte att det var lagbrott utan konstaterade bara krasst att ”Haninge inte har någon dom på sig”.

Denna attityd är inte bara elitistisk, den är barnfientlig. Den konstanta nedskärningspolitiken som varit gällande i åratal har slagit mot de barn i störst behov av stöd i språk och inlärning. Men nu säger vi stopp. Runt om i Haninge har förskollärare, barnskötare, LV-pedagoger och övrig förskolepersonal fått nog av att se rekordöverskott rapporteras samtidigt som barn far illa och anställda bränns ut. Kampanjen Nej till nedskärningar på Haninges förskolor sprids nu på bred front och vi kräver resurser utefter barnens behov. ■  

Jobbar du i Haninges förskolor och vill gå med i kampanjen? 
Maila Rättvisepartiet Socialsternas arbetsplatsorganisatör Mattias Bernhardsson: mattias.bernhardsson@socialisterna.org

Läs tidigare artiklar om kampanjen:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.