onsdag 11 augusti 2021

Nytt kalhygge upptäckt i Tyresta naturreservat

Foto: Mattias Bernhardsson

Lägergård för unga förstörd: "skövlat på alla sidor"

När aktiva i Rättvisepartiet Socialisterna skulle ut och titta på den natursköna lägergården partiet hade hyrt för sitt sommarläger fick de en chock: All skog på alla sidor om lägergården hade skövlats.

Kalhygget gick hela vägen fram till lägergårdens dörr. Förbundet Vi Unga, som äger lägergården, var ovetandes om att markägaren hade avverkat hela området.
Mattias Bernhardsson (RS)
Vi har hittat en ny lägergård på kort varsel tack och lov [läs mer om vårt sommarläger här]. Men det är plågsamt ledsamt att se vad de har gjort, dels för att det är mitt i Tyresta naturreservat och dels för att Förbundet Vi Unga har fått hela sin lägerplats förstörd. Det är så otroligt respektlöst. Vilka unga kommer vilja ha läger på ett kalhygge eller gå på hajk vid stubbar, sly och grenhögar?, frågar Mattias Bernhardsson, en av dem som organiserar sommarlägret. 
Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap har kämpat mot avverkningarna inom Tyresta naturreservat i flera år, bland annat med en namninsamling. Avverkningarna är ett resultat av att Länsstyrelsen klubbade en skötselplan som ger de privata ägarna av den södra delen av reservatet rätt att bedriva skogsbruk.
– Vi fortsätter vår kampanj för att skötselreglerna omedelbart skrivs om för att omöjliggöra avverkningar inom naturreservatet, fortsätter Mattias Bernhardsson.

Foto: Mattias Bernhardsson

Foto: Mattias Bernhardsson

Läs mer:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.