torsdag 28 oktober 2021

Anställda tar strid mot fler påtvingade 12-timmarspass

Kampanjmöte med anställda på Hagagårdens äldreboende i Vendelsö

Undersköterskor och vårdbiträden på Haninges äldreboenden demonstrerar utanför kommunfullmäktige 8 november  


av Mattias Bernhardsson
,
Igår samlade vi till ett kampanjmöte med 24 uskor och vårdbiträden utanför Hagagårdens äldreboende i Vendelsö, strax innan kommunens inplanerade APT (arbetsplatsträff mellan medarbetare, fack och arbetsgivare). Motståndet är kompakt mot kommunens plan att utvidga antalet påtvingade 12-timmarspass.

Haninge kommun testar var gränsen går. De försöker lägga på fler 12-timmarspass på ett av kommunens vård- och omsorgsboenden från december – sen i hela äldreomsorgen. Det skulle innebära att anställda måste gå ett brutalt långpass på 12 timmar varje helg i schemat. Redan idag är många utslitna och personalomsättningen rekordhög.

Kampanjmötet beslöt att kalla alla anställda i Haninges äldreomsorg till demonstration utanför kommunfullmäktige måndag 8 november, kl 15.30-16 utanför kommunhuset.
På APT:n som följde tyckte kommunens representanter att mötet var ”för stort” och ville splittra upp de anställda i olika småmöten, ett skolboksexempel när chefer och politiker vill köra över folk. Men de anställda sa resolut och enat NEJ till detta och punkten om scheman fick skjutas på. Sammanhållning är A och O i kampen mot försämringar av arbetsvillkor.


Kommunen testar också om de kan komma undan med nya schemaförsämringar utan protester, för då ökar sannolikheten att flera partier som kampanjen pressade att ta ställning mot 12-timmarspassen ändrar uppfattning igen lagom till omröstningen på frågan som troligen blir i fullmäktige snart (december eller januari). Men motståndet är större än någonsin. Vi ger oss inte förrän dessa påtvingade och slavliknande arbetspass tas bort.

Kampanjen "Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg" startades våren 2019 och samlar idag 195 anställda på samtliga kommunens äldreboenden – 20 anställda har anslutit under bara det senaste dygnet. 

Skriv på vår nya namninsamling mot 12-timmarspassen här:
> Skiftet: Ta bort 12-timmarspassen i Haninges äldreomsorg

Kamp lönar sig:

Alla våra tidigare artiklar om kampen mot 12-timmarspassen och nedskärningar i äldreomsorgen:
> "Nu samlar vi in namn mot 12-timmarspassen" (15 september 2021)
Därför drabbas Haninge hårdare av covid-19 (7 maj 2020) 
Anställda kräver skyddsutrustning på Haninges äldreboenden (31 mars 2020)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.