måndag 4 oktober 2021

Våldsspiral stoppas inte av repression

Jordbro centrum, övergivet av kommunledning efter kommunledning

Rättvisepartiet Socialisterna kräver verkliga trygghetsåtgärder i Jordbro


Krönika av Robert Bielecki
- - -

I Jordbro, där jag bor, har det nu varit två skjutningar på mindre än en månad. Bland grannar och vänner sprids oron över utvecklingen. Särskilt växer oron efter den senaste skjutningen på söndag kväll då den skedde väldigt nära pendeltågsstationen. Surret från polishelikoptrar och blåljus som reflekteras in i lägenheten har blivit vanligare.

Skjutningarna och våldet utnyttjas av etablissemangets politiker som vill ta billiga poäng för problem de själva är ansvariga för. Varje dag läser man olika uttalanden från högerpolitiker och andra som aldrig satt sin fot utanför sina egna villaområden. Det blåbruna blocket, särskilt Ulf Kristersson och hans kompis ärkerasisten Jimmie Åkesson, har i åratal ropat efter ”mer poliser”. Trots att fler poliser aldrig löst någonting. Och SD försöker vinna röster genom att kräva att militär ska kunna sättas in i förorterna.

Det är ingen lösning på de grundläggande problemen, utan bara ytterligare spär på segregationen, klyftorna och oron. Skulle en militärockupation av förorten få bort känslan av utanförskap och att samhället har vänt en ryggen? Knappast.
Nu senast har vi den socialdemokratiske finansministern och kanske snart nästa statsminister, Magdalena Andersson, som sedan hon har blivit nominerad av alla S-distrikt i landet har uttalat sig i intervjuer till olika media och konstant haft samma budskap: ”Vi måste göra något åt de gängkriminella”. Då menar hon att är det polis och rättsväsendet som ska få mer finansiering.
"Det behövs åtgärder mot krisen i skolan, arbetslösheten, en socialtjänst som går på knäna, trångboddheten, våld i hemmet, de ökande klyftorna, nedskärningarna och den enorma brist på möteslokaler och socialt sammanhang som politikerna skapat"
Ingen politiker tar dock upp att vi måste göra något åt bostadskrisen, välfärdsslakten, arbetslösheten, nedskärningarna, nedläggningarna av social service, fritidsgårdar, med mera.
I Jordbro har politikerna exempelvis nyligen stängt ner och även rivit det kultur- och föreningshus som fanns och varit enormt viktigt för området. Där samlades dansföreningen Jordbro United, en taekwondoklubb, biblioteket, fritidsgården, med mera. Men det tyckte inte politikerna var så värst viktigt. Man struntade i kulturlivets protester och önskemål. Här ska rivas. Kultur- och föreningslivet splittrades upp och tvingades söka nya lokaler i kommunen. Vissa fick det, andra inte. Kanske blir det ett nytt kulturhus nära pendeln någon gång i framtiden – vem vet. Sånt prioriterar Haninges politiker och riksdagens politiker. Och likadant ser det ut i nära alla förorter.

Rättvisepartiet Socialisterna, mitt parti, har under flera år kämpat för trygghetsåtgärder i Jordbro. Vissa har vi vunnit, som att det ska finnas belysning vid centrum och att det anställdes fältassistenter. Vi kräver också att det ska finnas trygghetsvärdar i Jordbro centrum. Vi kräver mer resurser och upprustning – nu. För att lösa problemen med kriminalitet och otrygghet är det inte fler poliser och mer repression som behövs. Det behövs åtgärder mot krisen i skolan, arbetslösheten, en socialtjänst som går på knäna, trångboddheten, våld i hemmet, de ökande klyftorna, nedskärningarna och den enorma brist på möteslokaler och socialt sammanhang som politikerna skapat.

Vi kämpar dagligen för dessa krav. Vad som behövs nu är att vi jordbrobor krokar arm och tillsammans (som vi gjorde i solidaritet med de hotade frisörerna för två år sen) reser dessa krav, som skulle innebära verkliga åtgärder. Inte mer polis. Inte mer skuldbeläggning. Inte ökade klyftor. Vi borde också organisera oss tillsammans med de aktiva i andra förorter för att driva igenom våra sociala krav i alla områden och göra rörelsen starkare.

Om du vill komma med i kampen mot högerpolitikens nedmontering av samhället och den gemensamma välfärden, för verkliga trygghetsåtgärder som kan vända våldsspiralen, för ett socialistiskt alternativ som har svar på kapitalismens alla kriser – gå med i Rättvisepartiet Socialisterna.

Se också RS-filmen om trygghet och ungas fritid:
Offra inte Haninges unga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.