måndag 7 februari 2022

Haninge(s)tyret stoppar omröstning om 12-timmarspassen – insåg att de skulle förlora

Undersköterskor och vårdbiträden demonstrerar mot påtvingade 12-timmarspass utanför kommunhuset. Foto: Mattias Bernhardsson

Kommunledningen ignorerar ett majoritetsbeslut i fullmäktige om att slutbehandla frågan i februari

av Lena Lindberg-Qvickström (undersköterska), Therese Lundh (undersköterska), Sussi Emretson (undersköterska), Henrik Björk (vårdbiträde) och Mattias Bernhardsson (arbetsplatsorganisatör Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg)
- - -
"S-styret ställer sig över demokratin"
Nästa måndag skulle den största arbetsmiljöfrågan i Haninge röstats om i kommunfullmäktige: Att ta bort de påtvingade 12-timmarspassen i äldreomsorgen. Men så blir det inte. Kommunledningen (S, C, L och KD) väljer helt enkelt att ignorera ett majoritetsbeslut i kommunfullmäktige om att slutbehandla frågan i februari. S-styret vet att de saknar de röster som krävs och väljer istället att ställa sig över demokratin.

Kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg har organiserat motståndet ända sedan de påtvingade 12-timmars passen infördes i äldreomsorgen för snart tre år sen. Över 210 anställda har deltagit i protesterna på olika sätt: fyra demonstrationer, ett 40-tal insändare och debattartiklar, otaliga kampanj möten vid arbetsplatser och namninsamling mot 12-timmarspass både på gator och på nätet.

Kampen har pressat partierna i kommunfullmäktige, redan efter ett halvår tog Moderaterna plötsligt ställning och lämnade in en motion tillsammans med Vänsterpartiet om att ta bort 12-timmarspassen.
Redan då, i oktober 2019, stod det klart att en majoritet skulle kunna rösta bort 12-timmars passen. Men det socialdemokratiskt ledda kommunstyret tänkte inte låta kommunfullmäktige få rösta på motionen, tvärtom planerades antalet 12-timmarspass att utökas(!).

Enligt kommunallagen ska en motion ”beredas på sådant sätt att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen eller medborgarförslaget väcktes”.
Två år efter motionen lämnades in hade den fortfarande inte slutbehandlats, tydligt i strid med kommunallagen. Då restes ett ledamotsinitiativ i kommunfullmäktige, som med en majoritet av rösterna beslutade att motionen skulle slutbehandlas i februari 2022.

På kommande måndag, den 14 februari, skulle kommunfullmäktige alltså ha fått rösta om 12-timmars passen. Men i kallelsen saknas ändå punkten på dagordningen.
De vägrar slutbehandla motionen eftersom de vet att de inte har majoritet. S-styret ställer sig över demokratin.
Istället ska antalet 12-timmarspass utökas så att det blir varje helg i schemat.

Låt inte kommunstyret avskaffa demokratin! Protestera mot kommunledningens odemokratiska agerande samt mot 12-timmarspassen, ohållbara scheman och omänskliga arbetsvillkor utanför kommunfullmäktige: Måndag 14 feb kl 15.30 vid kommunhuset.

Alla våra tidigare artiklar om vår kamp mot 12-timmarspassen och nedskärningar i äldreomsorgen:
> FILM: Ta bort 12-timmarspassen!" (15 december 2021)
Kampen mot 12-timmarspassen trappas upp (24 november 2021)
"Vi har fått nog, inga fler 12-timmarspass" (9 november 2021)
Anställda på Hagagården tar strid mot fler påtvingade 12-timmarspass (28 oktober 2021)
"Nu samlar vi in namn mot 12-timmarspassen" (15 september 2021)
Därför drabbas Haninge hårdare av covid-19 (7 maj 2020) 
Anställda kräver skyddsutrustning på Haninges äldreboenden (31 mars 2020)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.