tisdag 18 april 2023

Föräldrar pressade Haninges blåbruna styre om skolnedläggning


M-L-KD-SD vill stänga Båtsmansskolan i Söderby

Igår höll Haninges blåbruna kommunstyre ett informationsmöte om nedläggningen av Båtsmansskolan i Söderby (läs bakgrund här). Politikerna hade bokat in väktare för att skydda sig från småbarnsföräldrarna. Två dar tidigare lämnade föräldrarna över 1400 namnunderskrifter för att rädda skolan – namn som föräldrar samlat in på kort tid under sin påskledighet på grund av politikernas turbofart för nedläggning.

Dagen innan påskledigheten fick föräldrarna ett brev om att skolan ska stängas och att beslut tas den 19 april på ett extrainsatt möte med grundskolenämnden. I politikernas plan var "dialogmötet" satt till att vara efter beslutet om nedläggning, men föräldrarnas protester och namninsamling tvingade dem att ha detta informationsmöte, två dagar innan beslutet.
– Det är era val som är orsaken till detta, det fria skolvalet, mässade kommunstyrelsens ordförande Sven Gustafsson (M).

– Nej, vi valde ju Båtsmansskolan, den lilla, nära och trygga skolan där vi bor, invände en förälder.

– Så du säger att vi egentligen inte har ett fritt skolval?, fyllde nästa förälder i.

– Pajasar!, konstaterade nästa förälder, tätt följt av massiva applåder.

– Vi vill inte att våra barn ska gå i storskola längre bort. Jag har en sexåring som nu har trygg skolgång i Båtsmansskolan, som ligger mitt i byn i promenadavstånd. Jag kan hälften av alla barnens namn och vet vilka föräldrarna är. Men ni vill tvinga in de små i en storskola längre bort, ihop med äldre ungdomar. Det är inte bra alls att utsätta de små för en miljö där det också finns rökning eller andra saker som hör de äldre ungdomarnas vardag till, röt en förälder.

– Ni säger att vår skola går med underskott. Men det gör alla skolor i Haninge utom två, i samma storleksordning som vår!, sa en förälder som räknade upp alla skolornas underskott.

– Så problemet är inte skolorna, utan att ni satt för liten elevpeng!, fyllde nästa förälder i med.
Mattias Bernhardsson (RS)

Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna utmanade de siffror som lades fram av tjänstemännen och M-politiker:

– Ni säger att elevunderlaget har minskat. Men idag går det tio fler elever på skolan än för två år sen. Sen ljuger ni och säger att kapaciteten är mycket högre än verkligheten. Kapaciteten när skolan byggdes var 300 elever, nu går det 297 elever och skolan har tvingats tacka nej till elever då det är är fullt. Er logik är att alla skolor måste vara överfulla för att vara lönsamma, att trycka in så många barn ni kan per kvadratmeter. Det är er budget det är fel på, inte elevunderlaget.
– Och var fan är SD? De mailade ut att de stödjer nedläggningen till oss föräldrar men de är inte här idag. Var gömmer de sig?, frågade en föräldrer.
Vi har haft "facklig samverkan" nämnde en tjänsteman. Men en lärare invände skarpt:
– Vi lärare fick info på en tisdag om ett möte på skärtorsdagen två dar senare, då fick vi info om nedläggning strax följt av långhelg och lov.
– De stora privata friskolekoncernerna står vid dörren och knackar på, erkände Sven Gustafsson (M), när de privatas konkurrens om elevunderlaget kom upp.

– Jag har två barn på Båtsmansskolan som ni nu vill splittra, en till Vegaskolan och en till Vendelsömalmsskolan, båda får otrygga skolvägar. Ni pratar om fritt skolval, men hur många i Söderby har valt storskolorna Vegaskolan eller Vendelsömalm?, frågade en förälder.

– "prassel, prassel, stön", "ehhm det har vi inga siffror på, men det är så här...".

– Killgissa inte, svara bara!

– Hur ska 900 barn kunna gå på en skola byggd för 700?, frågade en förälder.

– Tryck in dem bara för mer vinst, utropade en annan.
– Det handlar inte bara om Båtsmansskolan utan hela Haninge. Ni vill inte ha några nära, små och trygga skolor alls. Ni vill ha superkomplex på uppemot 1000 eller fler elever i alla åldrar. varför inte erkänna det på en gång så alla vet vad det handlar om? Varför inte göra som i Luleå i frågan och ha en kommunal folkomröstning? Där röstade över 90 procent mot stordriftsmodellen, informerade Mattias Bernhardsson, då Luleå togs som exempel av tjänstemännen om utmaningarna för skolan i hela landet.

Trafik och klimat kom under mötet. På frågan om hur många föräldrar som går eller cyklar med barnen till Båtsmansskolan kom upp räckte alla föräldrar upp handen. När frågan ställdes om Vegaskolan och Vendelsömalm räcktes inga händer upp. Det kommer att bli antingen otrygga skolvägar ett bilskjutsar.

– Det är elva obevakade övergångsställen, sa en förälder.

– Tillsynsansvaret för barnens färdväg till skolan är vårdnadshavares ansvar,
svarade en högt uppsatt tjänsteman.

– Det här beslutet är ideologiskt för er moderater, sa en förälder.
Inget svar. Beslutet tas på onsdag, i Sveriges snabbaste nedläggningsärena någonsin.

Rättvisepartiet Socialisterna manar alla föräldrar att demonstrera onsdag kl 16.30 vid kommunhuset, strax innan grundskolenämnden har sitt extrainsatta kupp-möte för att snabbesluta att stänga skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.