fredag 14 april 2023

Rädda Båtsmansskolan

Arga föräldrar träffas kommunstyrelsens ordförande. Foto: Mattias Bernhardsson

Politikerna bluffar om elevunderlaget • Stoppa utvecklingen mot stordrift på barn

Haninges blåbruna kommunstyre (M, L, KD och SD) vill lägga ned Båtsmansskolan i Söderby – snabbt och utan dialog. I onsdags skälldes kommunstyrelsens ordförande Sven Gustafsson (M) ut med besked av uppemot hundra föräldrar på skolgården. Över 1400 namnunderskrifter för att rädda skolan lämnades över av föräldern Emma Hedblom – namn som föräldrar samlat in på kort tid under sin påskledighet på grund av politikernas turbofart för nedläggning.

Dagen innan påskledigheten får föräldar ett brev om att skolan ska stängas och att beslut tas den 19 april. Ändå hävdar politikerna tt de checkat av kryssrutan "dialog", då det ska vara ett informationsmöte två dagar innan beslutet (!).

"Varför så snabbt? Varför så bråttom?", frågade en av föräldrarna på skolgården. Sven Gustafssons (M) svar var häpnadsväckande:
– Jag kan inte vänta. Jag tillträdde i januari och har bara fyra år på mig att förändra det jag vill. Och så vill jag ju gärna sitta i fyra år till.
– Det kan du ju drömma om!, svarade en annan förälder.
"Sviktande elevunderlag" hävdar politikerna. "I dag har Båtsmansskolan 297 elever vilket innebär att skolan har för få elever i förhållande till skolans kapacitet", står det i utbildningsförvaltningens underlag. 
Mattias Bernhardsson (RS)

Men detta är helt absurt invänder Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisterna:

– För två år sen gick det 287 elever på skolan, tio färre än idag. Och skolan är faktiskt bara byggd för att ha 300 elever. Klasserna är fulla och skolan till och med tackat nej till elever. Men nu har politikerna hittat på en ny kapacitet på 350, helt absurt. 
– Vad det handlar om är att politikerna bara vill satsa på superkomplexskolor på uppemot 1000 eller fler elever i alla åldrar. Båtsmansskolan är en trygg f-6-skola som inte passar in i deras vision stordrift på barn, säger Mattias Bernhardsson.
"Förvaltningen gör bedömningen att en kommunal grundskola med årskurs F-6 normalt sett behöver ha plats för 525 elever", erkänns det i underlaget. Om förslaget till beslut går igenom, läggs skolan ned till hösten 2023. Då ska alla barn och elever börja i nya skolor.  Inte helt överraskande är många föräldrar arga.

I förvaltningens underlag berättar de hur de "beaktat barnperspektivet", också på ett häpnadsväckande sätt: "Anledningen till att det blir en kort tidslinje är att vi vill kunna flytta elevgrupperna så samlat som möjligt, eftersom vi beaktat barnperspektivet". Trots att de flesta barn reagerat negativt på att flyttas, vilket står i underlaget, blir slutsatsen: "Överlag för barn är dock bedömningen att beslutet att stänga skolan är det bästa alternativet för barnen".

"Barnperspektiv", check!

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer föräldrarnas kamp till hundra procent och manar alla att protestera:

> Veronica Pagard Salem (M), ordförande i grundskolenämnden
veronica.pagard@haninge.se

> Sven Gustafsson (M), kommunstyrelsens ordförande
sven.gustafsson@haninge.se • 08-606 85 85


Läs också:
> Seger: Barnomsorg på obekväm arbetstid i Haninge räddas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.