fredag 29 september 2023

Lokförare i protest mot AD: ”En fight vi behöver ta”


Lokförarna marscherade till Arbetsdomstolen


Artikel i Offensiv // bild och text av Robert Bielecki
- - -

Den 29 september kl 07.30 samlade lokförare i Stockholms pendeltågstrafik inom gruppen ”Vild strejk på pendeln” till en protest vid Centralstationen för att tillsammans med de av MTR stämda lokförarna till Arbetsdomstolen ”ge vårt helhjärtade stöd”.

Som de skriver på Facebook:
”Totalt är det nu 10 stolta järnvägare som är stämda på grund av den vilda strejken i april i år. De är, precis som många andra järnvägare med dem, redo att fajtas mot den graverande nedmonteringen av säkerheten på järnvägen och kommer vid varje tillfälle att försvara den svenska järnvägsmodellen där högsta säkerhet alltid och undantagslöst ska vara gällande.”
Uppemot 90 lokförare, resenärer och aktivister slöt upp utanför Centralstationen. Socialistiskt Alternativ (fd Rättvisepartiet) och Offensiv var på plats för att, precis som under hela strejken och efteråt, ge vårt solidariska och starka stöd till den viktiga kampen.

Moa Friman, en av de ledande för strejken och motståndet, talade till folket med megafon:
– Tack för att så många är här idag! Det känns så viktigt att vi tillsammans sätter ner foten.
Sedan, kl 08.30, tågade vi mot Arbetsdomstolen (AD). Väl utanför hölls några fler korta appeller innan förhandlingarna skulle börja kl 09.00. Mängder av folk gick in i hallen utanför förhandlingsrummen för att fortsätta visa sitt stöd.
Socialistiskt Alternativ (fd Rättvisepartiet) och Offensiv pratade med Anna Arnell, en av de lokförare som nu stäms av MTR:

Hur känns det att vara en av de tio som nu stäms av MTR efter strejken i våras för att ha stått upp för säkerhet?
– Jag känner mig utpekad, och det känns konstigt att det bara är tio av oss som råkar vara lediga idag som stäms. Även om det såklart har sina förklaringar.
Det är verkligen hemskt hur MTR låtsas ”värna resenärerna” när de drar tillbaka merparten av stämningarna för att tågen ska kunna gå, när det är deras nedskärningar och försämringar av arbetsmiljön som skapar osäkerhet och kaos för resenärer, arbetare och pendeltågstrafiken från första början!
– Ja, exakt. Det visar hur de tänker.Det är vinsten och besparingar framför alla andra intressen.
Vad tänker du om denna protesten, varför är det så viktigt att vi sluter upp? AD är ju inte direkt kända för att stå på arbetarnas sida i olika konflikter…
– Det är viktigt att vi bestrider skadeståndet, och det är också viktigt att vi visar att vi tar konsekvenserna för den viktiga aktion vi gjorde i våras.

– De sköt ju upp den muntliga förhandlingen till idag; den skulle egentligen ha ägt rum i 28 juni.
Hur har det varit att jobba utan tågvärdar? Har alla tvingats bort nu…?
– Ja, de allra flesta är borta och ersatta med kameror. Enligt MTR ska alla vara helt borta den sista september. Vad gäller att jobba i tåg med bara kameror och ingen tågvärd så visst kan man stänga dörrar, men det är långt ifrån felfritt. Skärmarna flimrar, kameror som måste startas om och så vidare.

– Vi har 14 små skärmar som visar bilder från alla kameror, och det är väldigt svårt att få en överblick, något som en tågvärd snabbt kan få genom att kliva ut och kolla. Det är dessutom väldigt små bildskärmar vi tittar på, så det är svårt att se tydligt. Det är lättare att kolla i backspegeln. Jag har kört utan tågvärd sedan i våras, men det känns fortfarande inte naturligt eller säkert.

– Rampservicen blir mest lidande. I onsdags såg jag en rullstolsburen man som trillade av rullstolen då rampen inte fungerande och ingen fanns som kunde hjälpa honom på och av. Resenärer fick hjälpa honom, men det är så ovärdigt, man såg hur den här personen skämdes över det hela.

– Och att spärrvakterna ska komma ut och hjälpa håller inte av många orsaker. I Uppsala/Knivsta finns de inte ens! Det är dessutom många som behöver hjälp av och på tågen som måste åka med kort varsel och därför inte hinner boka in hjälp av en spärrvakt.
Hur ”säkert” känns det just nu på pendeln?
– Ända sedan man började lokförarutbildningen och i alla år man har jobbat har det hamrats in att ”säkerheten kommer först!”. Men nu är det som att det inte betyder någonting alls. Inte bara vi lokförare såklart som drabbas, utan även resenärerna.

– Och personalpolitiken är så dålig. MTR vägrar lyssna på de anställda, och facken har varit håglösa i att agera. Vad hade vi för val annat än att gå ut i strejk för att värna säkerheten?
Socialistiskt Alternativ och Offensiv kommer att fortsätta ge vårt stöd och aktivt bygga rörelser tillsammans med de kämpande arbetarna för att tillsammans få till stånd den viktiga förändring som så drastiskt krävs inom pendeltågstrafiken och i förlängningen all välfärd. Mot nedskärningar, försämringar i arbetsmiljön, privatiseringar, vinstjakt och all högerpolitik.
Anställda måste ha beslutanderätt och makt över sitt arbete och situation. All privatiserad verksamhet måste tas över i offentlig regi under arbetarnas demokratiska kontroll och styre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.