tisdag 6 februari 2024

Teslas rekordförsäljning visar att strejken måste trappas upp

Foto: Mattias Bernhardsson

Det omfattande strejkbryteriet kan stoppas om symbolisk strejkvaktning omvandlas till riktiga blockader 

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv
- - - 

IF Metalls strejk för kollektivavtal på biljätten Teslas verkstäder i Sverige är nu den längsta strejken i Sverige på 80 år. Strejken är liten, men strejkbryteriet enormt. Trots över tre månaders strejk slår Tesla rekord i antal levererade bilar under januari. Detta reser såklart frågan: Vad krävs för att vinna strejken?

När Socialistiskt Alternativ (SAV) och tidningen Offensiv besöker strejkvakterna utanför Teslas verkstad i Segeltorp den 5 februari har strejken pågått i 14 veckor. Vi pratar med flera fackliga från fackförbundet Kommunal som är ute och strejkvaktar i solidaritet.
– Fackföreningsrörelsen bygger på solidaritet. Behövs det stöd i en kamp för kollektivavtal ställer vi upp. Den här striden angår alla fackföreningar, säger Marielle Larsson.
– Ger vi efter till Tesla kommer fler multinationella storföretag att försöka komma undan med att inte teckna kollektivavtal, fyller Tommy Johansson in.
Stödet är också stort från allmänheten: sju av tio svenskar stödjer strejken mot Tesla, enligt en undersökning av Novus. Samma undersökning visar att 83 procent tycker att det är viktigt att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige. Idag har arbetare på Tesla varken rätt till arbetstidsförkortning, deltidspension eller kompledigt.

Det stora stödet för strejken är heller inte så oväntat då Teslas namn för många är synonymt med ”unionbusting” (att krossa/försvaga fack och facklig kamp) på hemmaplan, där Teslarbetare kämpar för rätten att vara medlemmar i facket.

Inte heller i det svenska dotterbolaget TM Sweden går det att ta miste på Teslas antifackliga natur. Inför strejken började företaget att kartlägga mekanikernas medlemskap i facket, ett ingrepp i föreningsfriheten; när strejken inleddes monterades övervakningskameror upp och riktades mot strejkvakter, och under hela strejken har vidden av det organiserade strejkbryteriet saknat motsvarighet i modern tid i Sverige.

IF Metalls strejkvarsel var till att börja med litet, och de var sena med att begära sympatiåtgärder, vilket gav Tesla chansen att planera för att både bryta och kringgå stridsåtgärder. För varje ny sympatiåtgärd eller utvidgning har Tesla legat ett steg före.

På papperet ser det inte illa ut: Hamnarbetarförbundet och Transport har satt samtliga 50 hamnar i Sverige i blockad mot avlossning av Teslabilar; danska 3F har satt all transport av nya Teslabilar till Sverige både via hamnar och Öresundsbron i blockad; norska Fellesförbundet och finska AKT har också blockad av införsel av Teslabilar till Sverige.

Därutöver har Byggnads satt servicearbete, reparationer, ny- och ombyggnationer i blockad; Elektrikerna vägrar utföra service och reparation på Teslas verkstäder och laddstationer; Seko och ST blockerar alla försändelser, inklusive nya registreringsskyltar; Fastighets stoppar städning i flera lokaler, och Målarna vägrar lackera Teslabilar på över 100 firmor – för att nämna de viktigaste.
"Att nöta ut ett storföretag som Tesla med någon form av ”lågaffektivt bemötande” är inte troligt"
Ändå är strejkbryteriet så omfattande att leveransen av nya Teslabilar under årets första månad blev Teslas bästa januarimånad någonsin i Sverige, där antalet levererade bilar ökade med 224 procent jämfört med samma månad ifjol. Detta trots alla sympatiåtgärder.

På flera av Teslas servicecenter runt om i landet har det nästan kunnat jobbats på som vanligt. Dels kringår Tesla blockader när blockaderna inte är allomfattande – exempelvis har blockaden mot nya registreringsskyltar lösts genom att beställa samma skyltar som ”ersättningsskyltar”, och blockaden mot service av laddstolpar missar helt när Tesla bygger helt nya. Men huvudproblemet är att strejkvakterna såväl som blockaderna är av symbolisk karaktär. Tesla transporterar via nya firmor och strejkbrytare tas in utan att dessa stoppas vid grinden.

Så länge strejkbryteriet inte tas itu med så talar det mesta för att Tesla inte ger med sig. Tesla planerar till och med att bygga ut mitt under strejken. En skadeverkstad i egen regi ska byggas i vår och ett tiotal nya laddstationer ska upp. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä kommenterar detta i tidningen Arbetet med att strejkvakter ska bevaka även den nya verkstan. Men vad betyder det att "bevaka" när ett antifackligt företag högaktningsfullt ignorerar vad som är satt i blockad?

Att nöta ut ett storföretag som Tesla med någon form av ”lågaffektivt bemötande” är inte troligt. TM Sweden har dessutom varit tydliga med att varje avtal måste godkännas av moderbolaget i USA; för dem vore det dyrköpt att gå med på att teckna kollektivavtal i ett land och riskera ökad facklig kamp för samma i andra länder.

IF Metalls välfyllda strejkkassa – som dess avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä menar räcker till att strejka ”i 500 år” – kan heller inte mäta sig med Teskakapitalisternas resurser. Tesla sålde 1,8 miljoner bilar 2023, varav 16 500 i Sverige.

Med en så stor opinion som stödjer strejken idag – och i längden påverkas av denna principstrid – finns det alla möjligheter till att utvidga strejken och mobilisera till massdemonstrationer till stöd för strejken, för kollektivavtal och mot strejkbryteri. Om ledningen kallade medlemmarna till stormöten och till strejkvaktskedjor (som idag främst består av fackliga tjänstemän) skulle strejkbryteriet kunna stoppas. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.