tisdag 19 mars 2024

”De som styr i kommunen skiter i vad de anställda tycker”

Foto: Vilgot Karlsson

Intervjuer från Kommunals demonstration mot privatiseringen av Haninges personliga assistans

av Vilgot Karlsson // Artikel från vår tidning Offensiv

Måndagen den 18 mars arrangerade Kommunal en demonstration utanför Haninge kommunhus mot privatiseringen av personlig assistans. Offensiv pratade med några av deltagarna.

Saara Gustafsson, förtroendevald på Kommunal sektion sydost:
– Vi protesterar idag därför att Haninge kommunfullmäktige har beslutat att personlig assistans inte längre ska drivas i egen regi, utan ska läggas ut på entreprenad. Vi vill nu försvara anställningsvillkoren och anställningstryggheten för de personliga assistenter som faktiskt har valt kommunen som arbetsgivare. 
– Som brukare finns det de som har valt personlig assistans via kommunen eftersom de inte ville välja några riskkapitalister i något privat bolag. Med kommunal personlig assistans finns det ett mer grundläggande ansvar och en känsla av trygghet. Politikerna i kommunhuset pratar väldigt gärna om valfrihet, men den gäller tydligen inte assistenterna eller brukarna.
Vilken respons har ni fått från kommunpolitikerna?
– Den politiska oppositionen har kommit och besökt oss, alltså S och V som tycker samma som oss. Men de som styr i kommunen skiter i vad de anställda tycker, och även vad medborgarna i Haninge tycker.
Sofia Hassan Abukar (V), ersättare i äldrenämnden i Haninge kommun:
– Vi protesterar för att kommunen privatiserar så mycket, och det blir allt mindre som är offentligt ägt eller styrt.
Gudrun Engman, ordförande i Neuroförbundet förening Södertörn:
– Jag protesterar därför att jag inte gillar att de har tagit bort valfriheten. Jag valde personlig assistans via kommunen år 2000 och har alltså haft det i 24 år. Nu ska jag ha privat assistans, fastän jag valde kommunen. De privata vill inte ha någon som mig som är sjuk och över 75 år gammal, så jag kommer att hamna hos äldreomsorgen. Om jag får vara krass vill jag säga att det då finns risk att jag dör inom några veckor. 
Läs också:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.