måndag 18 mars 2024

Stoppa utförsäljningen av Fjärdlångs naturreservat

Foto: Tommie Hansen

Blåbrun utförsäljning öppnar upp för exploateringar och rikemansreservat • Ett slag mot skyddad natur och tillgänglighet

De styrande politikerna i Haninge kommun vill stycka av och sälja delar av naturreservatet på ön Fjärdlång. Nu har kommunen sagt upp avtalet med arrendatorn som driver vandrarhemmet. Både tillgänglighet och naturen är i fara. 
"många gäster är ensamstående föräldrar som kan hyra billigt just på grund av att verksamheten inte är storskalig och lyxig"

Kommunledningens utförsäljning av Fjärdlång möter motstånd av bland annat nybildade Fjärdlångs vännerSocialistiskt Alternativ (SAV) och rörelsen BHSSK (Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap) som har öppet kampanjmöte på Västerhaninge bibliotek på torsdag kl 18. 

Klipp från Mitt i Haninge: Intervju med Jenny Törnqvist från Fjärdlångs vänner.
– Skriv på vår namninsamling och sprid den till alla ni känner, manar Jenny Törnqvist från Fjärdlångs vänner.
Mattias Bernhardsson (SAV)
– Det blåbruna kommunstyret vill stycka av en stor del av naturreservat, cirka 25-30 procent och sälja till privatpersoner eller företag, vilket sannolikt kommer att betyda både sämre tillgänglighet för låginkomsttagarfamiljer och sämre skydd av naturen,
säger Mattias Bernhardsson, organisatör för Socialistiskt Alternativ  och BHSSK som med 50 haningebor i ryggen har lämnat in ett medborgarförlag om att stoppa utförsäljningen av Fjärdlång. 
Medborgarförslaget till Haninge kommun lyder: "Att ingen mark på Fjärdlång säljs och att arrendator får fortsätta sin vandrarhemsverksamhet - alternativt att kommunen säljer tillbaka eller överlåter marken till staten eller Skärgårdsstiftelsen så att marken fortsatt kan vara en allmänning till gagn för det fria friluftslivet och bevarande av naturen."
– När staten ägde Fjärdlång gjordes många sociala prioriteringar för att så många som möjligt av medborgarna ska ha tillgång till skärgården, säger Jenny Törnqvist från Fjärdlångs vänner i lokaltidningen Mitt i Haninge
Jenny Törnqvist berättar för Mitt i Haninge att många gäster är ensamstående föräldrar som kan hyra billigt just på grund av att verksamheten inte är storskalig och lyxig. Idag när kommunen äger är det förbjudet att "använda byggnader och anläggningar annat än för vandrarhemsverksamhet, korttidsuthyrning och för friluftslivets behov". Men detta kommer att ändras vid en utförsäljning.

Kultur-, natur- och fritidsverksamheter som de blåbruna anser är 'underexploaterade' och 'för billiga' ska upphandlas om eller säljas ut. Titta bara hur de vill sälja ut kommunens kulturskatter som Årsta slott. Inget får kosta såvida det inte går till privata vinster. På torsdagens möte kommer även andra viktiga kampanjer att diskuteras, exempelvis mot avverkningarna i Tyresta naturreservat (namninsamling). ■

Hjälp oss ta strid! För frågor om kampanjen eller torsdagens möte kontakta Mattias Bernhardsson på bevara.haninge@gmail.com eller 072-524 42 95.

Läs också:
> "Så räddar vi skogarna" (Möte med BHSSK våren 2023)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.