fredag 18 maj 2007

Nej till utförsäljningar

Artikel ur Offensiv

Högeralliansens försök att sälja ut kommunala bostäder blockerades efter hård debatt i Haninges kommunfullmäktige. Rättvisepartiet Socialisterna tog också debatt mot friskoleplaner i arbetarstadsdelen Jordbro.

Högeralliansens förslag till nytt ägardirektiv för det kommunala bostadsbolaget Haninge Bostäder stank segregation och förakt för haningebornas gemensamma egendom. Bostadsbolaget skulle nu ”se positivt” på ombildning till bostadsrätt och detta skulle ske ”där en majoritet så önskar”.
Socialdemokraterna och vänsterpartiet argumenterade mot förslaget med hänvisning till den kommunala folkomröstningen, där en klar majoritet av haningeborna möjliggjorde det återköp kommunen gjorde av Haninge Bostäder.
Men både s och v instämde i alliansens huvudprincip att bostäderna i Haninge borde vara en tredjedel vardera av hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter.

Rör inte allmännyttan
Rättvisepartiet Socialisternas (RS) Mattias Bernhardsson angrep alliansens försök att smyga in formuleringar om att enkel majoritet räcker för ombildning, när lagen säger att det ska ske med två tredjedelars majoritet.
RS pekade på en oroväckande utveckling; kapitalister snärjer arbetarfamiljer att ta lån med räntor som sen skjuter i höjden, hyresgäster som inte vill gå med i bostadsrättsföreningarna utsätts för mobbning, upprustningsprogram avbryts och segregeringen ökar.
– Vi kommer att ta initiativ till riktiga informationskampanjer, försvara allmännyttan och ta strid för upprustning av haningebornas boende och närmiljö, sa Bernhardsson och krävde återremmittering för att kunna blockera alliansen med enbart en tredjededel i votering, vilket s och v hakade på.
Detta innebär att karusellen med reklamkampanjer för ombildning blockeras tills vidare, vilket är ett nederlag för högeralliansen.

2007-05-14_002


Protest mot nedskärningarna den 14 maj

Nej till friskola Återigen tog RS debatt mot skolnedskärningarna och gav sitt fulla stöd till de föräldrar som demonstrerade utanför.
Lina Thörnblom, RS, attackerade planerna på att ytterligare dränera den kommunala skolans resurser genom att släppa fram en friskola i arbetarstadsdelen Jordbro.
Sedan RS valdes in i kommunfullmäktige i Haninge i höstas har det varit demonstrationer mot rasism, skolnedskärningar och nu senast både mot skolslakten och mot utförsäljning av allmännyttan. Detta har utan tvekan inspirerat det medborgarförslag som nu lämnats in om att att bygga en talarstol på torget utanför kommunfullmäktige.
Det behövs, för kampen mot högerpolitiken fortsätter!

Joel Eriksson

1 kommentar:

  1. kanske dags att uppdatera ert inlägg?
    "Oro för räntor som skjuter i höjden", skriver ni.
    Jag tror ALLA vet att räntorna blivit extremlåga sedan inlägget, varför ALLA som då köpt sin bostad haft mycket lägre boendekostnad. Intressant att hyrorna fortsätter stiga trots det låga ränteläget???

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.