tisdag 18 mars 2008

Högern fuskar med kunskapskontrollerna

Artikel ur Offensiv

Det förra kommunfullmäktigemötet visade ännu en gång hur Rättvisepartiet Socialisterna (RS) är ensamt bland partierna om att försvara skolan. Högerpartierna, socialdemokraterna (s) och vänsterpartiet (v) röstade nämligen för en skolplan lika ihålig som en schweizerost, med betygsliknande omdömen, kallat ”kunskapskontroller”, för lågstadium och förskola. Kommunstyrelsen nonchalerade de synpunkter som skolorna, lärarfacken m fl fört fram. De skruvade på sig när Tobias Lindberg från RS begärde ordet och förde fram argumenten:
Att de fackliga representanterna konstaterat att ”...målsättningarna i skolplanen saknar verklighetsförankring om de inte åtföljs av de resurser som krävs för att alla ska nå målen.” Att Brandbergsskolan kritiserat att skolplanen ”lägger ett stort ansvar på lärarna men inte på den politiska nivån.”
– Först sparkar ni 167 anställda, sen säger ni att skolans personal ska bära hela ansvaret för att eleverna ska nå 100 procent av kunskapsplanen – det är oseriöst! fyllde jag i och pekade istället på att skolplanen borde ha ett mål för lärartätheten.
– RS vill inte att 100 procent av barnen ska nå kunskapsmålen! blev det intelligensbefriade svaret från barn- och utbildningsnämndens ordförande Martina Mossberg (m).
Hon störde sig också på att vi betonade att lärarna stod på RS sida vad gäller innehållet i skolplanen och gav oss en demokratilektion: även om RS har 20 000 bakom sig på gatan så är RS faktiskt i minoritet i kommunfullmäktige. Okej?

Moderaterna försökte sprida en bild av att storleken på klasser inte har något samband med kunskapsnivåer. Som stöd för detta plockades kommunens broschyr Lusten att lära & åter till kunskapen fram. De hade nog överdrivna förhoppningar om att RS inte skulle kolla upp bakgrundsdata. I undersökningen jämförs inte vanliga klasser, utan de var tvungna att jämföra med specialklasser för att lyckas få fram ett negativt samband med små klasstorlekar! Högern fuskar i sina egna kunskapskontroller...
Även om fler elever kommer att klara kontrollerna efter några år säger det ingenting. När ett nytt testförfarande införs så anpassas lärandet snabbt till att klara av just den typen av test utan att det för den skull innebär att kunskaperna blivit större. Elever läser samma fakta trots att de har olika förkunskaper, de läser in och repeterar men glömmer ofta snabbt. Istället för denna korvstoppning förde vi från RS fram behovet av små klasser med behöriga lärare, att utbildningen blir mer anpassad efter individen och att elever måste få omsätta sina kunskaper i praktiken.
Kommunalrådet Gilbert De Wendel (m) avfärdade RS ”flumskola”, men fick svar på tal: RS är starkt emot den flumskola högern skapat, med lärarlösa lektioner och urgamla skolböcker!
Vänsterns argument var att målen inte hör ihop med resursfrågan. Jaså? Som en förälder beskrev det så försöker politikerna skicka iväg någon att köpa två liter mjölk för bara sju kronor. Vi attackerade vänstern för att de dansar efter sossarnas pipa, saknar en självständig politik och hugger lärarna samt barnen i ryggen för att få regera med sossarna nästa mandatperiod. De försvarade sig med att kunskapskontroller inte alls var omdömen – och det visste de, för de hade minsann varit med i förarbetet. Men när vi kontrade med att v-representanten i kunskapskommittén inte dykt upp på mötena blev det åter tyst från vänsterns bänk. Efter mötet har flera vänsterpartister tagit avstånd från sin fullmäktigegrupp och uttryckt stöd för RS politik.

Vad gäller den politiska nivån på kommunfullmäktige tror jag nog att kd-inläggen om vårdnadsbidrag säger det mesta. RS argumenterade för förlängd föräldraförsäkring och sex timmars arbetsdag så att även fler män ska ha rätt att vara hemma med sina barn. Då tog Harry Hedemark (kd) ton och frågade RS: ”Har män rätt att amma också?” Inget väcker så stark demonstrationslusta som att sitta och tvingas lyssna på kristdemokrater, speciellt så nära inpå 8 mars. Tejpa fast öronen så att de inte trillar av!

Mattias Bernhardsson
kommunfullmäktigeledamot, RS Haninge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.