torsdag 16 oktober 2008

Inlägg av Tobias Lindbergs (rs) i Kommunfullmäktigedebatten "Vem tjänar på valfrihet inom hemtjänsten?"

Vem tjänar på valfrihet inom hemtjänsten? Svaret är ägarna till de privata hemtjänstföretagen. Förlorarna är de äldre, hemtjänstföretagens anställda och i slutändan hela samhället.

Privata företagen är nämligen inte bättre på att driva verksamhet än det offentliga. Det är en myt, ömt vårdad av de etablerade medierna vars ägare tjänar storkovan på att lura allmänheten att tro att privata alternativ alltid är bättre.

Det enda privata företag är bra på är att skapa vinster till sina ägare och marknadsföra sig själva. Pengarna till marknadsföring och vinster tas från de resurser som finns tillgängliga för att driva verksamheten, alltså blir verksamheten sämre. För att kompensera detta satsar de privata företagen enorma summor på marknadsföring vilket gör att allmänheten tror att de är bättre än offentliga alternativ fast än de inte är det.

Privata företag kan skapa vinster på tre sätt:
- Skära ner på verksamhetens kvalité
- Försämra löner och arbetsförhållanden
- Välja ut de mest lönsamma vårdtagarna

Dessa tre metoder, eller kombinationer av dem, är enda sättet för privata företag att skapa vinster. Det finns ingen mystisk undergörande effekt i det privata ägandet som möjliggör att de privata företagen kan ta ut vinster och samtidigt upprätthålla en lika bra verksamhet som den offentliga verksamheten som inte tar ut vinster, trots det försöker de rika företagsägarna tillsammans med sina vapendragare Svenskt näringsliv och de borgerliga partierna övertyga oss om motsatsen.

Det mest effektiva är offentligt driven verksamhet, där alla pengar går till verksamheten. Som exempel kan nämnas att amerikansk sjukvård är många gånger dyrare än svensk trots att den inte är bättre. Dessutom har medborgarna större insyn i offentlig verksamhet och - viktigast av allt - möjlighet att demokratiskt påverka verksamheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.