söndag 29 mars 2009

ArbetarInitiativet i EU-valet stöds av gruvarbetare och Besancenot

Artikel ur Offensiv

ARBETARINITIATIVET: Nytt alternativ i EU-valet lanserat med stöd från gruvarbetare och Olivier Besancenot, ledare för det franska NPA (det Nya Antikapitalistiska Partiet), blandar sig i den svenska EU-valkampanjen.

ai2009_001

Stämningen var på absolut topp när den nya valsedeln ArbetarInitiativet lanserades på ett välbesökt stormöte den 28 mars i Tensta Träff, i Stockholm. När nu även ordförandena i Gruvtolvan och Gruvfyran givit sitt stöd har ArbetarInitiativet stora möjligheter att knyta samman viktiga delar av den fackliga vänstern och sociala rörelser.

– Vi kommer vägra låta gamla och barn betala för kapitalismens kris. Nu kommer stora förödande varsel i kommuner och landsting, men det har redan mötts av protester, så som massdemonstrationen i Örnsköldsvik och lärardemonstrationerna i Luleå. Vi vill vara en del i en rörelse som stoppar nedskärningarna, inledde Ingrid Eriksson, en av kandidaterna, som är kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå.

En annan kandidat, Agnes Callewaert – socialarbetare och medlem i Socialistiska Partiet – talade om en viktig inspirationskälla till ArbetarInitiativet, det Nya Antikapitalistiska Partiet (NPA) i Frankrike.
– NPA ropar ut ”Tout est à nous” – allt tillhör oss! En viktig princip för NPA är att de avgränsar sig från socialdemokratin, vilket innebär att de inte gör som Vänsterpartiet här i Sverige, som går med på budgetdisciplin och nedskärningar. Olivier Besancenot, som kandiderar för NPA i EU-valet, är så populär att han upphöjts till Sarkozys enda riktiga motståndare.
Därför var det ett extra lyft för lanseringskonferensen att höra Olivier Besancenots hälsningsmeddelande till ArbetarInitiativet.

En annan bejublad hälsning kom från gruvorna i norr. Harry Rantakyrö, ordförande för Gruvtolvan i Kiruna, och Tomas Nilsson, ordförande för Gruvfyran i Malmberget, hälsade:
– Det här är ett väldigt bra initiativ som vi ska stödja på alla sätt och vis. Vi behöver en organisation som kan väcka en slumrande arbetarrörelse. Folk behöver vakna, det här går inte längre.

Redan är det klart att Sixten Snell, en av talesmännen under gruvstrejken 2007, kommer att kandidera för ArbetarInitiativet. Andra kandidater är Roger Engwall, soparbetare i Stockholm och aktiv inför sopstrejken, Elisabeth Carlsén, talesperson för textilarbeterskorna som vann striden mot olagliga avskedanden i Boden, Per Johansson, fd facklig ordförande för tunnelbaneförarna (sparkades av Connex), Maria Sundvall, läkare på Södertälje sjukhus och aktiv i Gemensam Väldfärd och Ammar Khorshed, flyktingsaktivist från Malmö.


ArbetarInitiativet har även stöd bland fackligt aktiva bilarbetare. Kaan Özsan, varslad arbetare på IAC som organiserat flera bilarbetardemonstrationer, kandiderar och talade på lanseringsmötet.
– Klubbordförande Olle Ludwigsson är toppkandidat för socialdemokraterna. Han har undvikit att organisera någon som helst kamp för jobben, röstat för Metalls lönesänkningsavtal och i Volvos bolagstyrelse godkänt aktieutdelning till Volvos ägare på 4 miljarder. Därför behövs ArbetarInitiativet.

En annan kandidat för ArbetarInitiativet är Christer Lindsjö, Gruppordförande gr 31/Volvo Verkstadsklubb Göteborg och medlem i Socialistiska Partiet, skickade följande hälsning:
”Nästan 1000 arbetare på vår fabrik i Tuve undertecknade en protestlista mot de kommande aktieutdelningarna som vi lämnade över till Volvoledningen. Vi uppmanar arbetare i hela landet att gå samman och protester mot massavskedanden och guldregnet över de rika. Vi hoppas att ArbetarInitiativet kan bidra till att arbetarna ute på våra arbetsplatser börjar aktivera sig kring dessa ödesfrågor”.
ArbetarInitiaitvet fick även hälsningsstöd från Volvo- och Saabarbetare i Köping, Linköping, Umeå, Eskilstuna.

ArbetarInitiativet kommer att driva en intensiv kampanj mot rasismen under valkampanjen. En huvudtalare på lanseringsmötet var även Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, uppmärksammad i media för sitt ståndaktiga motstånd mot nazister som utsatte honom för ett mordförsök den 22 mars. Dagen före valet, den 6 juni, ämnar ArbetarInitiaitvet genomföra stora demonstrationer mot rasism och nazism.

ArbetarInitiaitvet kommer att hålla valsedeln öppen för fler kandidater i tio dagar till. Några av de planerade aktionerna blir utanför Volvo AB:s bolagstämma den 1 april, utanför Swedbanks bolagstämma den 24 april, en riksomfattande protestdag utanför järnvägsstationer runt om i landet mot avregleringen av persontrafiken på järnvägen den 29 april och i demonstrationstågen den 1 maj. Vidare uttalade sig ArbetarInitiativet för att ställa sig bakom kravet på Wanja Lundby Wedins avgång.

ArbetarInitiativet har en bred plattform och kommer agera i en rad frågor. Många talare på lanseringsmötet underströk behovet av ett nytt arbetarparti och att kampen inte kommer att ta slut den 7 juni utan fortsätter, bland annat med Septemberalliansens stora årliga protest vid riksdagens öppnande i september.

www.arbetarinitiativet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.