onsdag 8 april 2009

Wanja Lundby-Wedin: Jag vet inte vad ArbetarInitiativet är

Artikel från arbetarinitiativet.se

Avgå Wanja

Bild från Aftonbladet

7 april. LO:s Wanja Lundby-Wedin var ”hårt ansatt” när hon idag talade inför fackliga förtroendemän i Byggnads på ett möte i Sundbyberg, i Stockholm. I media beskrivs en ”hård medlemskritik mot LO-basen”. Det är inte att undra på att det är många som undrar. Ska hon stanna på sin post eller ska hon avgå? Hur ska LO-ordföranden kunna uppfattas som trovärdig av alla hon säger sig representera när hon i praktiken ägnat sig åt att göda höga direktörer i styrelser hon suttit i?

ArbetarInitiativet lanserades som ett antikapitalistiskt alternativ inför EU-valet den 28 mars i Stockholm. På ArbetarInitiativets lanseringsmöte antogs bland annat kravet på Wanjas avgång. Det var därför inte konstigt att LO-chefen möttes av arga fackmedlemmar och att bland dessa även fanns medlemmar från ArbetarInitiativet när hon några timmar senare dök upp i Umeå.

Radiojournalister (P1) var på plats i Umeå när Wanja Lundby-Wedin skulle tala på Rådhustorget mot arbetslöshet. Wanja Lundby-Wedin tvingades möta ännu mer missnöje bland dem som samlades på torget. Media har under dagen uppmärksammat plakat med text ”Avgå Wanja! Arbetarinitiativet”. Radiojournalisten från P1 intervjuade LO-chefen och påpekade för henne vad hon tyckte om vad som stod på plakatet. Jag vet inte vad ArbetarInitiativet är, svarade hon journalisten.

Nej, Wanja kanske inte vet det men det är lika bra att hon och likasinnade fackpampar liksom förborgerligade socialdemokrater och anpassade vänsterpartister vänjer sig vid tanken att ArbetarInitiativet finns som en utmanare som kommer från vänster. ArbetarInitiativet får allt mer stöd bland fackföreningsfolk runt om i landet just på grund av sin obevekliga kritik mot kapitalismens kris, en kris som kapitalisterna har skapat men som de arbetande tvingas betala. ArbetarInitiativets stenhårda kritik mot kapitalismen är inte mindre hård mot arbetarrörelsens fackliga och politiska ledning totala passivitet inför den pågående krisen.

Till skillnad från socialdemokratin ställer ArbetarInitiativet upp i EU-valet för bl a demokratiska och kämpande fackföreningar där medlemmarna bestämmer. I stället för att stå på de arbetandes sida och ta kamp för jobben och stoppa varslen ställer socialdemokraterna upp i EU-valet den 7 juni för att säga ja och amen till Lissabonfördraget och kapitalets EU/EMU. ArbetarInitiativet ställer upp i EU-valet på en antikapitalistisk plattform och för ett nytt kämpande arbetarparti värt namnet.

Wanja Lundby-Wedin. Nu vet du vad ArbetarInitiativet står för: mot kapitalets EU och för ett demokratiskt och socialistiskt Europa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.