torsdag 14 maj 2009

Attacker på fritidsgårdarna – protester planeras den 27 maj


1,3 miljoner kronor ska sparas på Kultur- och Fritidsnämnden i Haninge Kommun. De omstruktureringar som nu verkställts har fått stora effekter. Alla timanställda har fått sluta och öppettiderna minskar dramatiskt.

Redan innan nedskärningarna har öppettiderna varit under all kritik. I Brandbergen har man haft stängt var-annan fredag och nu tvingas man äv­en på Ungdomens Hus i Jordbro att hålla stängt varannan fredag, ta bort tjejkvällarna och lördagsdiscona.
– Vi på Ungdomens Hus har tvingats göra oss av med fem timledare. Även parkleken i Jordbro drabbas och kan nu bara ha öppet en lör- dag per månad, från att tidigare ha haft öppet varje lördag.
Det förklarar Maud, verksamhets­chef på Ungdomens Hus i Jordbro.

– Mindre öppettider kommer att göra att fler hänger ute. Det enda som annars finns att göra i Jordbro är fotbollsplanen, men den släcks vid tio på vardagarna och den är nedsläckt på helgerna, berättar Dejan, en av de ungdomar som ofta besöker gården.
– Fritidsgården är viktig för att hålla ungdomarna borta från gatan, speciellt fredagskvällar, säger Ferhat Ozalp, en av Lugna gatans skolvärdar på Jordbromalmsskolan.
– Det behövs upprustning av hela området och mer aktiviteter för ungdomarna, fortsätter Peter Zecevic, också han skolvärd i Jordbro.

Det finns ingen fotbollsförening i Jordbro, men tidigare har Ungdom­ens Hus ordnat med lag och matcher för både tjejer och killar. Det har nu upphört i och med de här nedskärningarna.
Omorganiseringen har även lett till att fältassistenterna fått gå in i stället för timanställda på fritidsgårdarna. I Brandbergen har man i stort sett upphört med fältverksamheten, där man nu enbart är ute några timmar på helgkvällar.
Enligt Anders Kilbom, verksamhetschef i Brandbergen/Vendelsömalm, beror nedskärningarna på minskade anslag från kommunfullmäktige och den ekonomiska krisenmen också på den omstrukturering som ska ske till resultatenheter. Den- na interna privatisering som Moderaterna genomfört resulterar i dolda nedskärningar. Varje verksamhet ska vara ansvarig för sin egen budget och viktiga frågor kommer inte upp i kommunfullmäktige.

Fritidsgårdarna måste räddas, och ges de resurser som de behöver. Därför kommer Elevkampanjen med flera att demonstrera mot nedskärningarna och för en upprustning.
Samling kl 18.00 utanför Kulturhuset på Poseidons torg onsdagen den 27 maj.
Demonstrationen går sen till Kultur- och Fritidsnämndens möte vid Rojteatern.

Joel Eriksson

------------------------------------------------

RS / Elevkampanjen kämpar för:
- Dra tillbaka nedskärningarna omedelbart, återanställ de timanställda!
- Öppettider efter ungdomarnas behov, inte efter budgetramar!
- Fredags- och lördagsöppet på alla gårdar!
- Tjejsatsning på gårdarna, med regelbunden tjejverksamhet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.