tisdag 19 maj 2009

Borgarna för omvandling av allmännyttan trots fusk vid omröstningen

Högerledningen i Haninge fortsätter att ge tummen upp till ombildning av allmännyttiga hyreslägenheter. Trots att uppenbart fusk har uppdagats och hyresgäster protesterat försökte de styrande partierna – m, fp, kd, c och mp – godkänna omvandling av 120 bostäder i kommundelen Vendelsö i Haninge till bostadsrätter.

Bostadsrätternas prislapp på 144 miljoner vattnnar munnen på de som vill göra klipp. För om det handlade om ett långsiktigt ägande, inte spekulation, skulle bostadsrättsstyrelsen inte budgetat 0 kr i underhåll fram till 2019!

Trots högljudda protester från både Hyresgästföreningen och de boende på Djurgårdsvägen och Wemevägen som drabbas av ombildningen, sluter högerledningen i Haninge upp bakom bostadsspekulanterna i styrelsen för bostadsrättsföreningen Nyängen. Högern ville t o m klubba igenom godkännandet av ombildningen på det förra kommunfullmäktigemötet, i vetskap om en stämning till tingsrätten samma dag. Godkännandet stoppades till slut, tillfälligt, efter flera inlägg där Rättvisepartiet Socialisterna, socialdemokraterna och vänsterpartiet krävt återremmittering. Det innebär att det avgörs på nästa sammanträde i juni.

Fram till dess kan flera anmälningar om urkundsförfalskning ligga på polisens bord. Minst fyra av de som enligt styrelsen i Nyängen skrivit på en fullmakt för ombildning, säger själva att de inte ens blivit tillfrågade och minst av allt inte skrivit på någon fullmakt. Ytterligare ca 10 fullmaktsgivare är osäkra på om de gett någon rätten att företäda dem med en fullmakt. En av hyresgästerna som skrivit på fullmakten har flyttat, ändå har styrelsen räknat med den vilket enligt reglerna är fel.

Flera hyresgästar har vid upprepade tillfällen krävt att få tillbaka, att upphäva sin fullmakt, men nekats detta trots att man har rätt att ångra sig.

Även ifall alla fullmakter skulle vara genuina drevs ombildningen igonom på stämman under kafkaliknande omständigheter. 11 hyresgäster kördes ut från mötet. Enligt styrelsen vägrade de bli medlemar i bostadrättsföreningen.

– Det där stämmer inte alls, vi var ju kallade till mötet med brev som medlemmar i föreningen, säger Ulla Nyström, en av de som vägrat skriva på för ombildningen.

Enligt protokellet ajournerades mötet den 3 mars till den 4:e och 5:e, varefter antalen fullmakter gav en knapp majoritet för ombildning. Men enligt de bostadsrättsmotståndare som ändå lyckades stanna kvar på mötet är protokollet rekonstruerat i efterhand. De hävdar att mötet aldrig ajournerades, utan att styrelsen gick i avskildhet under pausen och beslutatde detta utan att berätta för någon annan.

Många hyresgäster vittnar om hur ombildningen har lett till mobbning, trakasserier och utfrysning.

– Flera har flyttat pga av grannosämjan, säger Ulla Nyström.

Hela detta scenario varnade Rättvisepartiet Socialisterna för när högermajoriteten klubbade igom för ombildning av det kommunala hyresrättsbeståndet till bostadsrätter. Vi varnade för bostadspekulation, mobbning och fusk, något som idag är regel vid ombildningar snarare än undantag.

Högerns plan att frånta kommunfullmäktige godkännandet av ombildningar måste också stoppas. Förslaget att Haninge bostäder ska bilda ett dotterbolag och flera dotterdotterbolag för ombildningarna kommer innebära ännu mera fusk och mindre insyn,

Samtidigt som krisens effekter med större klassklyftor, högre arbetslöshet och fler unga utan egen bostad, skulle behöva mötas upp med fler billiga hyresrätter, fortsätter högern som om inget har hänt. Att bostadsspekulationen dessutom var en viktig faktor i hela den globala nedgången är inget de styrande partierna tagit notis av.


Mattias Bernhardsson

Kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge

2 kommentarer:

  1. 144 miljoner skulle HaningeBostäder får inte 44 .. det är en stor skillnad och pengar som går till att bygga nya hyresrätter

    SvaraRadera
  2. Mycket riktigt: 144 miljoner ska det vara! 1:an föll bort. Vi får ändra det i artikeln. Tack!
    /Mattias

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.