söndag 13 december 2009

Presskonferens i Köpenhamn: "Vi ska stämma den danska polisen"

Rättvisepartiet Socialisterna, Miljöförbundet  Jordens Vänner och Fältbiologerna anordnade på söndagen en välbesökt presskonferens om den danska polisens övergrepp mot ett knappt tusental av lördagens uppåt 100 000 klimatdemonstranter.
- Vi ska stämma den danska polisen för att de utan anledning saboterade 968 demonstranters rätt att demonstrera och yttra sig i vår tids största globala ödesfråga. Vad vi har sett är en oacceptabel tillämpning av en oacceptabel lag, den sk lymmellagen, som inte får tillåtas spridas i Europa, förklarade Arne Johansson från RS.
Arne gick också till skarp polemik mot Sydsvenskans ledare som till den närvarande reporterns förlägenhet skrivit att 700 gripits "som uppträtt våldsamt...När demonstranter tar till våld lyckas de ändå aldrig uttrycka annat än förakt för det demokratiska samhälle som ger dem rätt att demonstrera".
- Precis det motsatta har hänt, sa Arne och påpekade att inte en enda av de 400 som greps vid samma tillfälle som RS delgivits någon misstanke om brott.
Till och med polisen har medgivits att de gripits "i förebyggande syfte".
Karin Wallmark från RS Haninge läste upp den lista av punkter som man enligt den danska polisens egen klagobroschyr har rätt att klaga på, och konstaterade att det tänkte hon göra, "på varenda punkt"! Arne Johansson sade också att det var läge att tillsammans med RS kontakter i Europaparlamentet undersöka om den danska lymmellagen kan anmälas till Europadomstolen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.