tisdag 1 december 2009

Rättvisepartiet Socialisternas Mattias Bernhardsson och Joel Eriksson belönade för sin kamp mot nazismen

Rättvisepartiet Socialisternas Mattias Bernhardsson och Joel Eriksson belönades under den 30 november för sina insatser i kampen mot nazismen med varsitt stipendium på 25 000 kr. Stiftelsen Hela Sverige - Artister mot nazister bjöd in till anrika Nalen i Stockholm för prisutdelning av Tomas Ledin och Mikael Wiehe. Bland andra pristagare fanns Judith Popinski som överlevde förintelsen samt maken Abram som tilldelades priset postumt.

Nalen_Pressfoto_Josefine_Bolander
I slutet av mars attackerades Mattias Bernhardsson och Joel Eriksson av nazister på väg från en freds och solidaritetsdemonstration med det irakiska folket. Dagen efter utsattes Bernhardsson för ett mordförsök nära hemmet av maskerade och knivbeväpnade män.

– Jag kommer aldrig låta mig tystas och det hoppas jag inte ni heller kommer göra, sa Mattias i sitt tacktal på Nalen vilken möttes av applåder.
Både Mattias och Joel har fortsatt sitt politiska arbete och kampen mot rasism och nazism. Mattias var med och organiserade protesterna mot nazistmarschen den 28 november och deltog i demonstrationen mot rasism den 30 november, strax innan prisutdelningen.

Mattias förklarade att rasismen kommer uppifrån, från politiker som attackerar flyktingar och hur våldsamma nazistgrupper växer i skuggan av Sverigedemokraternas valframgångar. Som kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna har Mattias tagit strid mot Sverigedemokraternas hets mot ensamkommande flyktingbarn i Haninge kommunfullmäktige.

– Priset är ett oerhört erkännande för partiets långa och hårda arbete i kampen mot nazism och rasism, säger Joel Eriksson som själv inte kunde delta på prisutdelningen.

Mattias_och_Wiehe
Mikael Wiehe och Mattias Bernhardsson
Det fanns flera stipendiater under kvällen. Judith Popinski, som överlevt nazisternas koncentrationsläger och fortfarande är aktiv mot nazism, fick stående ovationer.

– Under flera år hade vi överlevande svårt att tala om förintelsen. Men när nazister, rasister och antisemiter kröp fram ur sina hålor var det tid att bryta tystnaden.

1991 bildade hon och 18 andra föreningen Förintelsens ögonvittnen, med syfte att upplysa ungdomen. Idag är de 10 kvar.

– Jag talar om tre människoöden. Tre av sex miljoner. Min kusin Rakhel 9 år som gasades ihjäl i Auschwitz tillsammans med sin mor. Min lillebror Jakob, 16 år som dog av undernäring i gethot i Lodz, samt min unge morbror Simon som hängde sig i ett koncentrationsläger i norra Tyskland och inte orkade leva längre, berättade Judith med gråten i halsen.

– Judiths berättelse gör oss påmind om nazismen och hur viktig kampen är idag. Sedan 1980 har över 20 personer mördats av nazisterna och vi får aldrig vända dem ryggen, berättar Mattias som likt Joel oavkortat ger pengarna till partiets kampanjer mot nazism och rasism.

Johannes Lundberg

Relaterat:
> Mattias Bernhardsson (RS) utsatt för mordförsök
> SvD om mordförsöket på Mattias Bernhardsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.