måndag 30 november 2009

Nazisterna buades ut i Stockholm

När nazistiska "svenska motståndsrörelsen" skulle ”hylla karolinerandan” med en marsch genom Stockholm den 28 november, så var det en tyst och skrämd grupp på 50 nazister som med massivt polisbeskydd sakta tog sig fram till Östermalmstorg. Längst med vägen blev de utbuade av hundratals antirasister som höll en väldiciplinerad manifestation 40 meter ifrån dem i Berzeliipark. En timme innan nazisterna började sin ”marsch” från Gamla Stan samlade nätverket Nazistfritt Stockholm protesterande antirasister på Sergels Torg. I nätverket ingår den uiguriska föreningen Frihet, Etiopian Refugee Association, Papperslösa Stockholm, Elevkampanjen, HBT-socialisterna och Rättvisepartiet Socialisterna.


Roger Engvall talar

Roger Engwall talade för Stockholms sopgubbar som strejkade i våras. Claudio Prado, en av lagerarbetarna på Lagena i Jordbro, Haninge, som också strejkade i somras, höll en kort hälsing och uppmanade alla att aldrig ge upp i kampen mot nazismen.

Johannes Lundberg talar

– Det finns politiker som säger att vi inte ska protestera mot nazisterna. Det här är politiker som inte har drabbats av nazisternas våld och sverigedemokraternas rasism, fått sina grannar eller vänner utvisade genom den rasistiska flyktingpolitiken, och har heller inte drabbats av den högerpolitik som drabbar alla oss i form av nedskärningar och jobbslakt, sa Johannes Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna, i en appell. Efter att flera talare uppmanat allmänheten att ansluta sig till protesterna lämnade en högljudd demonstration torget och gick mot Berzelii park. Där hade polisen satt upp en avspärrning och åtskilliga kravallutrustade poliser fanns på plats för att hindra att nazisternas demonstration skulle störas.

– Att polisen har utfärdat ett demonstrationstillstånd till nazisterna är anmärkningsvärt. Svenska motståndsrörelsen har flertalet medlemmar som sitter i fängelse för grova våldsbrott och det pågår rättsprocesser mot fler av dem just nu, sa Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot i Haninge.


Under jubel tillkom sedan Nätverket Mot Rasism från sin samling kl.13.00 och fördubblade den antirasistiska demonstrationen som med starka röster och megafoner buade ut nazisttåget som sniglade sig förbi upp mot Östermalms torg.Polisskyddet av nazisterna var massivt med helikopter, polishästar och hundratals poliser.Den antirasistiska demonstrationen avslutades en stund efter att nazisterna passerat. Innan dess passade talare på att uppmana alla att delta på Nätverket Mot Rasisms demonstration på måndag den 30 november, kl.17.00 i Odenplan.

1 kommentar:

  1. Fan skandal att nazister snor karolinerna från vår historia. Finska rytteriet hade lätt ridit ner dem.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.