tisdag 17 november 2009

Viktig seger för lagerarbetarna på Coop!

Under natten mot tisdagen avslutades de centrala förhandlingarna mellan Handelsanställdas förbund och arbetsgivaren Coop Logistik AB gällande Coops nya logistikstruktur – med en viktig seger! Den planerade outsourcingen inom Non-food verksamheten på lagret i Bro stoppas, verksamheten läggs alltså inte ut på entreprenad utan drivs kvar i egen regi. Dessutom har arbetsgivarna gått med på att begränsa bemanningsföretagen med en maxnivå på tio procent per terminal. Detta är en viktig seger och ett resultat av bestämdhet och solidaritet.
Däremot kommer den planerade omstruktureringen att ske, där lager ute i landet nedgraderas och nedläggs för att ersättas med en nybyggd centraliserad logistik.
Det var när arbetsgivarna aviserade en omstrukturering av logistiken det gick upp för folk att innebörden skulle bli katastrofal; lagren i Luleå, Umeå, Växjö och Malmö nedgraderas till omlastningsterminaler med 10-15 anställda; 500 arbetare ska bort och istället ersättas av färre och lägre avlönade inhyrda. Det var ett sätt att ytterligare öka profiten genom sänkta löner, färre som ska göra mer och att helt kringgå LAS, lagen om anställningsskydd.
Handelsklubben på Coops lager i Bro svarade med att säga upp ett ackordsavtal och ett avtal för den egna vikariepoolen, samt att varna för vild strejk. Initiativet fick ett stort gehör bland arbetare över hela landet. Speciellt har de lagerarbetarna som strejkade vilt på Lagena i Jordbro engagerat sig för att rädda jobben på Coop, något som närmast skrämt slag på cheferna. Inför den riksomfattande aktivitetsdag som hölls måndagen inför de nattliga förhandlingar där arbetsgivarna backade på flera punkter, hade cheferna haft krismöten och skickat ut varnings-sms till coop-butiker.
– Det är en viktig seger inför den kommande avtalsrörelsen där Coop har lyssnat på Handels och LO:s avtalskrav vad det gäller inhyrda. Det är en liten konstig känsla att ha vunnit jobben i Bro samtidigt som kamrater ute i landet kommer mista sin anställning. Vi hade aldrig vunnit den här kampen utan stöd från lagerarbetare och olika organisationer runt om i Sverige, säger Handelsklubbens ordförande i Bro, Martin Ångman.
Mellan 100 och 150 jobb har räddats i Bro. Förhandlingarna ledde också till en överenskommelse om ett omställningspaket för dem som förlorar jobbet pga omstruktureringen på de andra orterna. Jyrki Koivisto som är ordförande på Handelsklubben i Johanneshov som berörs av omstruktureringen säger att omställningpaket är en bra överenskommelse. Men han vill ännu inte gå in på detaljerna förrens det är helt klart.
Det har varit hårda förhandlingar och de har vart tvungna att lyssna på oss, säger en trött Koivisto efter nattens långdragning vid förhandlingsborden.
Han berättar att arbetsgivarna tagit intryck av bestämdheten och hoten om stridsåtgärder. Samtidigt säger han att det är det tungt på ”frysen” i Johanneshov där 41 berörs av omstruktureringen.
Kampanjen för lagerarbetarna på Coop har samlat stöd från handelsanställda över hela landet som på olika sätt engagerat sig med uttalanden eller aktiviteter.
Genom det engagemang som såväl direkt berörda såsom oberoende stöttande visat under denna konflikt kan man konstatera att facket långt ifrån spelat ut sin roll och att solidaritet är receptet för inflytande och påverkan, säger handelsanställda Malin Skoglund som stött kampen.
– Jag är inte anställd på Coop, men arbetar inom handeln, och vi som gör det måste berätta om vad som hände inatt. Kampen slutar inte här. Den fortsätter i fikarum, vardagsrum och förhandlingsrum runt om i landet på olika arbetsplatser och företag, spår Skoglund.
Vid sidan av handelsantsällda och lagerarbetare som från Lagena har syndikalister och socialister gett sitt stöd och t ex deltagit i aktivitetsdagen.
Utanför Coop i Västerhaninge stod Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot i Haninge och delade flygblad.
Kampanjen för att rädda jobben har ett utbrett stöd bland de butiksanställda, berättar Bernhardsson och pekar mot nästa års avtalsrörelse som kommer att beröra alla och dämed kräva än mer solidaritet och enhet.
Att stå på sig lönar sig, det visar all tidigare kamp, därför kommer strejkvapenet och skramladet med den kollektiva styrkan vara avgörande för att försvara jobben, lönerna och LAS när det hettar till i vår, säger Bernhardsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.