tisdag 24 november 2009

Bostadsrättsföreningen i Nyängen dömda för röstfusk - stoppa ombildningen av hyresrätterna!

Ett tiotal hyresgäster stämde bostadsrättsföreningen Nyängen i Vendelsö, Haninge, som velat köpa delar av det allmännyttiga bostadsbolaget Haninge Bostäders bestånd. Domen rev upp köpstämmans beslut pga uppenbart röstfusk. Men ombildarna har inte gett sig och utlyste en fjärde köpstämma, där de nu hävdar att de fick majoritet.
Rättvisepartiet Socialisterna är starkt kritiska till hur systemet tillåter att enskilda ja-sägare kan dyka upp med ett 10-tal fullmakter var till en stämma och att bostadsrättsföreningar får utlysa hur många köpstämmor som helst. Det är en parodi på en demokrati att fortsätta tills folk "röstar rätt", ofta genom press och övertalning, eller som Nyängen visat tidigare - fusk.

Godkännandet i kommunfullmäktige stoppades tillfälligt i våras, efter flera inlägg där Rättvisepartiet Socialisterna, socialdemokraterna och vänsterpartiet krävt återremmittering - vilket innebar en fördröjning. I somras lyckades högern däremot klubba igenom ett godkännande i kommunfullmäktige. Den 19 november hölls den fjärde köpstämman. Veckan innan dömdes brf Nyängen i Södertörns tingsrätt att betala 27 000 kronor i rättegångskostnader i ett tvistemål som handlade om ett flertal oegentligheter vid en av de tidigare köpstämmorna i mars.
Målet handlade om att antalet röster inte hade överensstämt med röstlängden och att felaktiga fullmakter hade godkänts vid sammanräkningen.

– Just nu är i alla fall inte stämningen i området speciellt trevlig, säger Ulla Nyström, som bekräftar det Rättvisepartiet Socialisterna varnat för på otaliga kommunfullmäktigemöten: bostadsrättsomvandlingarna slår split mellan hyresgästerna och skapar grannosämja, utfrysning och ofta mobbning.
– Många som vill göra ett snabbt klipp, köpa sen sälja och flytta, för att tjäna pengar är oftast beredda att gå väldigt långt för att övertala sina grannar att skriva på en fullmakt, säger en annan hyresgäst i de berörda husen.
Flera hyresgäster har flyttat pga behandlingen de utsatts för.
Rättvisepartiet Socialisterna har debatterat mot högerpartiernas vilja att till varje pris godkänna köpen utan att beakta fusket. Prislappen på 144 miljoner vattnnar munnen på de som vill göra klipp. För om det handlade om ett långsiktigt ägande, inte spekulation, skulle bostadsrättsstyrelsen inte budgetat 0 kr i underhåll fram till 2019! Trots högljudda protester från både Hyresgästföreningen och de boende på Djurgårdsvägen och Wemevägen som drabbas av ombildningen, sluter högerledningen i Haninge upp bakom bostadsspekulanterna i styrelsen för brf Nyängen.

Så här ser fusk-bakgrunden ut: Minst fyra av de som enligt styrelsen i Nyängen skrivit på en fullmakt för ombildning, säger själva att de inte ens blivit tillfrågade och minst av allt inte skrivit på någon fullmakt. Ytterligare ca 10 fullmaktsgivare är osäkra på om de gett någon rätten att företäda dem med en fullmakt. En av hyresgästerna som skrivit på fullmakten har flyttat, ändå hade styrelsen räknat med den vilket enligt reglerna är fel. Flera hyresgästar hade vid upprepade tillfällen krävt att få tillbaka, att upphäva sin fullmakt, men nekats detta trots att man har rätt att ångra sig.
Även ifall alla fullmakter skulle vara genuina drevs har ombildningen försökts drivas igenom på under kafkaliknande omständigheter. På en stämma den 3 mars kördes 11 hyresgäster ut från mötet. De hade fortfarande inte kvalificerad majoritet. Enligt protokellet ajournerades mötet till den 4:e och 5:e, varefter antalen fullmakter gav en knapp majoritet för ombildning. Men enligt de bostadsrättsmotståndare som ändå lyckades stanna kvar på mötet är protokollet rekonstruerat i efterhand. Mötet ajournerades aldrig, utan styrelsen gick i avskildhet under pausen och beslutatde detta utan att berätta för någon annan.

Högern hävdar att ombilning till bostädsrätter är en fråga om valfrihet. Men idag finns ju redan valfrihet för den som vill köpa sin bostad, till skillnad från de som inte har råd och måste stå år efter i år i bostadskö.
Samtidigt som krisens effekter med större klassklyftor, högre arbetslöshet och fler unga utan egen bostad, skulle behöva mötas upp med fler billiga hyresrätter, fortsätter högern som om inget har hänt. Att bostadsspekulationen dessutom var en viktig faktor i hela den globala nedgången är inget de styrande partierna tagit notis av.
På flera kommunfullmäktigemöten har Rättvisepartiet Socialisterna varnat för att den ökade bostadsspekulationen tillsammans med regeringens penningpolitik kan utlösa den bolånekris som ännu inte dragit fram i Sverige, som i så många länder likt USA där 100 000-tals ställts på gatan.
 • Stoppa ombildningar av vår allmännytta - stoppa fusket!
 • Bygg billiga hyresrätter och ungdomsbostäder!
 • Rusta upp våra bostäder i arbetarområdena, med renovering och klimatanpssning!
 • Nej till chock-höjningar av våra hyror - renoverings- och stambyteskostnaden är redan en del av hyran!
 • Bort med högerstyret - stöd RS och en socialistisk politik för rättvisa!

Mattias Bernhardsson
Kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge

2 kommentarer:

 1. Helt sjukt, var finns valmöjligheten att välja att bo i hyresrätt.

  SvaraRadera
 2. Jo, det är ca 20 000 i bostadskön i Haninge. Var är deras valfrihet, kan man fråga

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.