tisdag 23 november 2010

"Vi kommer leva under existensminimum om hyrorna går igenom"

"Hyresrebellerna" samlade 100 på stormöte i Västerhaninge

I lördags samlades cirka hundra upprörda hyresgäster från området Åby i Västerhaninge i Åbyskolan för att diskutera vad som skulle göras för att stoppa hyreshöjningarna på 35 procent.
Det är fastighetsbolaget Akelius som just nu renoverar 480 hyreslägenheter i Åby. Syftet är att bygga om dem till en variant av passivhus, som i korthet går ut på att husen ska värma upp sig själva i mycket större utsträckning.
Men renoveringarna går inte som planerat. På mötet vittnades det om kalla 14-15 gradiga lägenheter, byggarbetare som kliver rakt in i lägenheten medans hyresgästen sitter i badet utan att arbetet föranmälts, arbeten som ska ta 10 dagar tar istället 50 dagar, lägenheter som blir utan vatten i veckor och så vidare.
De boende har inte ens blivit erbjuda evakueringslägenheter i god ordning. De enda som finns ligger i Uppsala och Gnesta.
Värst av allt är ändå den planerade hyreshöjningen som är på 35 procent och detta bara för de minsta lägenheterna, för de större kan det bli ännu mera. Det handlar mellan 1500 och 2000 kronor mer varje månad.
Akelius försvarar det med att hyrorna inte höjts sedan 2001 och att standarden kommer att höjas såpass mycket att de nya hyrorna är befogade. Men förutom det faktum att hyresgäster betalar för underhåll och renoveringar i hyran framlades även på mötet att bara sedan Akelius köpte upp fastigheterna 2004 har hyrorna höjts med i snitt 800 kronor i månaden.
Visningslägenheten, där allt var nytt med t ex dörrhandtag i mässing och trä, visade sig var "rena bedrägeriet" enligt flera på mötet. Många ombads därefter kryssa i en enkel ruta på ett formulär för standhöjningarna utan att veta att det innebar en hyreshöjning på 35 procent, eller felaktig vattenavrinning i toaletten skulle det visa sig.
Flera sjuka, pensionärer, barnfamiljer och funktionshindrade som närvarade på mötet berättade att de skulle tvingas flytta om de nya hyrorna gick igenom, de har helt enkelt inte råd att bo kvar.
Det var även en enorm ilska mot hyresgästföreningen, som även de hade en representant på mötet. Enligt Pelle Westman som sammankallade mötet har hyresgästföreningen vetat om höjningen sedan 2008 men inte informerat utan hänvisat till tystnadsplikt.
Den alternativa hyresgästföreningen har döpts till Åbys hyresrebeller och beslutet som togs på mötet var att föreningen skulle bildas och kämpa mot hyreshöjningarna, för ett hyresstopp och mot att lägenheterna ska ombildas till bostadsrätter.
Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot i Haninge för Rättvisepartiet Socialisterna fick applåder när han berättade om våra erfarnheter av hyreskamp i till exempel Husby och Järva.
- Sätt press med demonstrationer utanför kommunfullmäktige och Akelius kontor. Behöver ni hjälp med flygblad och mobilisering så ställer vi upp! sa Mattias Bernhardsson.
Han berättade även att RS kommer att ta upp frågan på nästa kommunfullmäktigemöte den 13 december, att en demonstration kommer att hållas utanför och att alla borde komma.
Sanna Tefke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.