fredag 26 november 2010

Natos hemliga medlem

I helgen hade Nato toppmöte i Portugals huvudstad Lissabon. Formellt är Sverige inte med i Nato, men det märktes inte på toppmötet. Såväl statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt som försvarsminister Sten Tolgfors och överbefälhavaren Sverker Göranson deltog på mötet.
Den svenska regeringen är mer Natovänlig än många av medlemsländernas regeringar, vilket inte minst visades av mobiliseringen till toppmötet. Dess­utom är det få påstådda icke-medlemmar som deltar så flitigt i Natos militära äventyr som Sverige. Närmandet till Nato är något som politikerna aldrig har vågat tala högt om. Det är bara o­betydliga Folkpartiet som öppet har krävt Natomedlemskap. De andra partierna tycker att det är bättre att smyga in det. Det var den dåvarande S-regering­en som både tog det första, stora steget mot Natomedlemskap och som fattade beslut om att skicka svenska soldater till Afghanistan. Anledningen till dessa beslut var att ”Försvaret ville öva sig i strid, politikerna ville ligga bra till i Bryssel och Washington” (tidningen Fokus den 11 februari i år).
Sedan 1994 är Sverige (läs på order av regeringen och försvarsmakten) med i Natoprojektet Partnerskap för fred, Åtta av tio svenska soldater utomlands står numera under Natos befäl. Försvarsmakten har infört vad man kallar Natostandard. Det betyder inte enbart att det så kallade försvarets vapen och prylar ska vara Natoanpassade, utan också att alla högre svenska officerare också ska få Natoutbildning.
”Vi blir alltmer lika Natoländerna i våra nationella rutiner. De som gått Försvarshögskolan är minst lika bra som Natoländernas officerare. Vi kan i princip gå in och jobba i en Natostab i morgon om så krävs”, intygar en svensk officer som har gått Natoutbildningen (Fokus den 28 april 2008).
Med fler icke-medlemmar som Sverige behöver Nato inte några medlemmar.
Stoppa marschen in i Nato. Dra bort alla utländska trupper från Afghanistan.
Kamp för verklig militär nedrustning.
Nej till svensk EU- och Natomilitarism med stående förband och nykoloniala insatsstyrkor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.