fredag 3 december 2010

Stoppa nedläggningen av Jordbromalmsskolan!


Högerledningen i Haninge chockade elever och föräldrar när de plötsligt fick veta att Jordbromalmsskolan ska läggas ner. 14 december ska beslutet fattas och intagningen stoppas helt till hösten 2011.
Om tre år en ny grundskola i Jordbro stå klar, en skola som hela tiden varit planerad för hela grundskolan upp till årskurs 9. Men nu vill politikerna helt skrota delen för årskurserna 6-9 och enbart bygga för 1-5. Vart ska högstadieeleverna ta vägen? Övriga skolor är redan överfulla på grund av lärarbrist och för små lokaler.
Orsaken till nedläggningen hävdas vara sjunkande elevunderlag. 67 procent väljer skolor utanför Jordbro. Men vems är felet? Statistik visar att elever på Jordbromalmsskolan lär sig bättre än på andra skolor. Men politikerna har genom år av nedskärningar och brist på upprustning av lokaler skapat den elevflykt de nu säger är anledningen till att inte bygga en ny högstadiedel.
Hanteringen av skolfrågan i Jordbro är inget annat än ett slag i magen på elever, personal och föräldrar. Tror de att vi i Jordbro accepterar vad som helst? Politikerna från S till M har i åratal försökt etablera en friskola i Jordbro. Troligtvis är det den verkliga bakgrunden till de här planerna. Inför förra valet ville man lägga ner Jordbromalmsskolan och dela upp Jordbro i två upptagningsområden. Barn från radhusområdet skulle skiljas från de andra. Men skolsegregeringen stoppades efter flera års opposition från Rättvisepartiet Socialisterna och stora protester från elever och föräldrar.
Beslutet att bygga den nya grundskolan i Jordbro föregicks av stora möten med föräldrar. Där lovades att den nya skolan skulle vara 1-9, för alla elever och t o m locka elever från andra områden. Nu vill man riva upp detta, helt kuppartat och utan diskussion.
Högerledningen i kommunen har helt gått bakom ryggen på Jordbros invånare. Man har också smusslat med planerna och väntat till efter valet för att inte förlora röster, helt klart ett politiskt bedrägeri.
Måttet är rågat. Haninge ligger redan på absolut bottenplacering i lärarfackens och SKL:s rakning av skolkvalité av landets kommuner.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer att ta kamp mot skolnedläggningen i Jordbro tillsammans med elever, föräldrar och skolpersonal. Vi kräver att nuvarande Jordbromalmsskolan ska fortsätta fram till att den nya är klar – en ny skola från F till 9. Det behövs demonstrationer och skolstrejker för att rädda skolan och för att den planerade skolan ska byggas för alla elever i Jordbro.

Lina Thörnblom, Kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna

4 kommentarer:

 1. Det är helt förfärligt att politikerna lägger ner skolor över hela landet. Här har de beslutat om nedlägning av flera lågstadie och b-skolor för nån vecka sen. Trots protesterna!

  Ju längre till skolan, ju fler elever tar sig inte dit. De som tvingas åka varje dag blir självklart trötta och orkar mindre.

  Dessutom försämras möjligheterna till kontakt mellan skola och föräldrar (i synnerhet för de som, liksom jag, har många barn.

  Varje människa med minsta lilla sunt förnuft förstår att det är vansinne att dra ner på resurser till barn och ungdomar. Det är kortsiktig girighet att lägga ner skolor och ingen omtanke alls om barn och ungdomar!

  Lycka till i kampen!

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Så besudlar politiker demokratin!

  Man säger
  att man har stora överskott ...
  att man vill sänka skatterna ...

  utan att det blir försämringar inom vård, skola och omsorg ...

  Sedan kommer detta raska beslut direkt efter valet ...

  Vi lägger ner ...
  Jordbromalmsskolan!

  Det är inte hederligt
  det är inte logiskt
  det är inte demokratiskt
  det är inte ens kul


  DEMONSTRERA

  Vi ska inte låta detta gå i glömska
  vi ska kämpa mot dem som ljuger
  Vi ska kämpa mot dem trixar
  vi ska demonstrera
  Vi ska visa vad demokrati är
  Vi ska visa vad rättvisa är!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.